Как да станем по-уверени и да вдъхнем самочувствие на хората около нас

29 октомври 2018 г., 12:20
246

Снимка: Shutterstock

Едно от най-важните неща, от които се нуждае всеки човек, за да постигне успех, е увереност. Също толкова ценна е способността да вдъхвате самочувствие у хората, които ви заобикалят, и да им помогнете да се превърнат в най-доброто си Аз.

За съжаление, в много случаи самите ние изпитваме проблеми в намирането на нужната увереност, за да повярваме в собствените си способности, камо ли да имаме способността да я вдъхнем в някой друг.

Професорът по психология от Стандфордския университет Алберт Бандура посвещава живота си на изучаването на самосъзнанието и самооценка на личността. За целта Бандура въвежда понятието „самоефективност“, с което той обозначава вярата на индивида в собствената му способност да постигне целите, които си е задал. В неакадемичните среди способността, която Бандура нарича самоефективност, е по-известна като увереност.

Разбира се, всички разбираме какво означава да бъдеш уверен. Проблемът не е в това. Въпросът е как да станем по-сигурни в собствените си възможности и да вдъхнем увереност у останалите, така че да разкрием собствения си потенциал, или този на хората около нас.

В работата си  често се срещам с хора, които търсят съвети как да излязат от професионална криза или как да се справят със сложен период в личния си живот. Забелязал съм, че в повечето случаи това не са хора, на които им липсват нужните умения или способности, за да се справят сами с тези препятствия, а хора, които наскоро са преживели някаква загуба, нанесла сериозен удар върху тяхното самочувствие( били са уволнени, не са получили желаното повишение, били са критикувани за своето представяне или са се разделили със своята половинка).

Един мой приятел, който наскоро премина през криза на самочувствието, ми напомни за едно изказване на звездата от НБА Стеф Къри, което го е вдъхновило.

„Винаги съм вярвал, че за да постигне на всеки човек са му нужни мотивация, отдаденост и стремеж. При мен обаче водещи бяха увереността и вярата.“, казва Къри.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари