Често причината за собственото ни нещастие се крие у самите нас. Превръщаме се в генератор на отрицателна енергия и негативни мисли. „Дебела съм“, „Имам ужасна работа“, „Сигурно изглеждам ужасно“ и т.н. Истината е, че всъщност сме много по-добри, отколкото си мислим. Просто ни липсва самоувереност.

Ето някои психологически трика, с които можете да придобиете увереност:

1. Да не потискаме отрицателните чувства.

Понякога е трудно да се отдадем на чувствата си и изглежда по-лесно да ги заровим някъде дълбоко в душата си. Само че това е измамно. Отрицателните емоции само привидно ги няма. Всъщност чакат момента да изплуват на повърхността с нова сила. Единственият начин, по който можете да се справите с тях, е като ги приеме и осмислите.

2. Да признаваме грешките си.

Ако можем без страх да се извиняваме за грешките си, да ги посочваме спокойно и да говорим открито за тях, това е признак на емоционална зрялост и самоувереност.

3.  Да не робуваме на стереотипите.

Мъжете трябва да изкарват прехраната, жените трябва да си стоят вкъщи и да готвят, чистят, гледат децата. Един от основните начини да изглеждате самоуверени е, ако животът ви е устроен по друг начин, да не се поддавате на критиките на околните. Всеки отговаря за своя живот и собственото си щастие, не плащайте данък обществено мнение, стига да не вредите на никого.

4. Да се грижим за здравето си.

Здрав дух - здраво тяло, но и обратното. Старайте се, доколкото е възможно, да се поддържате в добра форма, да не се тъпчете с вредна храна, да не преяждате нощем. Ако тялото ви се чувства добре, това е предпоставка и душата да е спокойна.

5. Да си купуваме нещо красиво.

Когато сме се почувствали горди със себе си, можем да се наградим – красива гривна, нова вратовръзка. Когато се почувствате зле, можете да го сложите и да си спомните за този голям успех – със сигурност ще ви вдъхне увереност.

Към първата част

Превод и адаптация по материали от Bright Side – Цветелина Велчева