Често причината за собственото ни нещастие се крие у самите нас. Превръщаме се в генератор на отрицателна енергия и негативни мисли. „Дебела съм“, „Имам ужасна работа“, „Сигурно изглеждам ужасно“ и т.н. Истината е, че всъщност сме много по-добри, отколкото си мислим. Просто ни липсва самоувереност.

Ето някои психологически трика, с които можете да придобиете увереност:

1. Да изглеждаме уверени.

Доре да имаме вътрешни съмнения, че сме прави в това, което казваме, важно е да изглеждаме уверени. Това е особено полезно при интервю за работа. Кой би искал да наеме плах служител, който се подценява и твърди, че не е чак толкова добър? Бъдете самоуверени и изразете готовност и желание да се научите на всичко, което не знаете. Какво трябва да направите, за да изглеждате самоуверени? Изправете се, гледайте напред, говорете ясно и отчетливо.

2. Да внимаваме какво казваме.

Еднакво важно и какво казваме, и как го казваме. Добре е да изключите от речта си изрази като „Най-вероятно…“, „Не съм сигурен, но…“, „Може би…“ Ако ги използвате във важни моменти, когато от вас се очаква да излъчвате самоувереност, бъдете сигурни, че сте се провалили.

3. Да разберем кои са силните ни страни.

Не е добре да имате високо самочувствие без покритие, никой не обича самохвалковците, но и не е добре постоянно да се подценявате и да си мълчите. Разберете кои са силните ви страни и се старайте да ги показвате. Външен вид – коса, очи; усет за мода; висок интелект; владеене на езици; чувство за хумор – все едно, важното е да се гордеете с качествата си и да ги показвате.

4. Да се сбогуваме с хората, които ни подценяват и ни създават комплекси.

Ако имате хора в живота си, които постоянно изтъкват отрицателните ви качества и ви натякват провалите ви, замислете се дали няма да ви е по-добре без тях? Независимо дали си давате сметка, или не,  подобно поведение със сигурност насажда комплекси у вас.

5. Да отстояваме себе си.

Вслушвайте се в чуждото мнение, имайте желание да се учите и развивате, но когато сте прави, отстоявайте мнението си и не позволявайте да ви го променят. Веднъж дадете ли заявка, че знаете как да отстоявате себе си, ще ви приемат по-сериозно и с уважение.

Следва продължение.

Превод и адаптация по материали от Bright Side – Цветелина Велчева