Много хора постигат целите си чрез манипулиране. Развили са техники и умения, с които извоюват всичко, което са си намислили. Ако ви се е случвало да попаднете в капана на манипулатора, то със сигурност знаете колко е неприятно и не бихте искали да ви се случи отново.

Ето някои хитрини, с които можете да поставите манипулатора на мястото му:

1. Отстоявайте правата си.

Не допускате да ви нареждат какво да правите. Имате право на мнение, на позиция, на лични решения, които може да са напълно различни от тези на хората около вас. Не позволявайте някой да ви откаже от това, в което вярвате.

2. Стойте на разстояние.

Лесно е да забележите манипулаторското поведение, ако се вгледате по-внимателно в някого. Манипулаторът обикновено се държи добре с едни и лошо с други – целта е винаги да постигне това, което иска. Забележите ли подобно нещо, стойте настрана от този човек.

3. Задавайте въпроси.

Попаднете ли лице в лице с манипулатора, можете да се измъкнете, като атакувате от своя страна с въпроси. „Сериозно ли ме питаш?“, “Защо мислиш така?“, „Според теб как е очаква да постъпя?“, „Наистина ли очакваш това от мен?“ Това са някои въпроси, които със сигурност биха го объркали.

4. Казвайте „не“.

Не се срамувайте да отказвате на хората. Не можете да се съгласите да направите нещо, което не искате, защото ви е неудобно. Съберете сили и заявете в очите на човека „Не!“. Ще се почувствате не само по-щастливи, но и по-уверени занапред.

5. Не се обвинявайте.

Често манипулаторите разчитат да постигнат успех, като ни уязвят. Това може да стане по различни начини – като ни накарат да се почувстваме виновни например. Не позволявайте това да се случи. Отстоявайте себе си и принципите си. Животът си е ваш, не дължите обяснение на никого.