Единственият начин да се събуждаме по-лесно сутрин е да се спим достатъчно и да си лягаме по едно и също време. Лесно е да се каже, нали? От друга страна специалистите предупреждават, че дори и да спазваме най-добрия режим на сън, няма как да сме свежи в първите 15 минути след събуждане. Това се дължи на явлението „сънна инерция“, което ни помага лесно да заспим отново, ако сме се събудили внезапно през нощта.

И все пак трябва да има някакъв начин да се преживее по-леко момента, в който всичко, което искаш от света е „още пет минутки“. Нека видим най-разпространените.

Кофеин. Много хора се кълнат, че не могат да отворят очи преди задължителната чаша кафе. Кофеинът е най-разпространеният начин за преодоляване на сънната инерция, но връзката ни с него не е така проста. Проблемът е, че лесно развиваме толерантност, която ни кара да поглъщаме все по-големи количества с все по-малък ефект.

Кофеинът работи, като блокира действието на вещество, известно като аденозин, произвеждано в нашия организъм, което ни кара да се чувстваме уморени. Кофеинът наподобява аденозина и се свързва с рецепторите, предназначени за него. Аденозинът не стига до рецепторите и чувството на умора намалява. Когато редовно започнем да блокираме действието на аденозина, организмът решава, че не произвежда достатъчно. В резултат на което започва да произвежда допълнително аденозин и ние имаме нужда от все по-големи количества кафе.

Крайният резултат е, че се чувстваме много по-уморени при събуждане, защото не сме пили кафе през нощта. Става дума за най-обикновено пристрастяване: това, което приемаме като сънна инерция всъщност са симптоми на кофеинова абстиненция.  

Събуждане след пълен цикъл сън. Пълният цикъл на съня трае 90 минути. Ако имате дисциплината да нагласите алармата си в края на пълен цикъл сън (9 или 7 и половина часа след като си легнете) е по-вероятно да се събудите отпочинали.