Притеснявате ли се в момента, когато застанете пред гардероба и започнете да се чудите какво да облечете за важна преконференция, презентация или интервю с вас? Не сте само вие.

Камерата вижда нещата различно от човешките очи, пише в MarketingAbout Лаура Лейк. Технологията прави плосък триизмерния свят и преобразува цветове и контрасти. Това, което изглежда добре реално, може да изглежда ужасно пред камерата. И обратно.

Снимките и видеозаписите са важни, защото сме същества на визуалното. Приемаме нещата първо и в много голяма степен с очите си. Ето защо е важно човек да има предвид кое е полезно в подготовката, преди да го заснеме обектив на апарат или камера.

Гай Бергстром съветва: Избягвайте изкуствената усмивка и нарочните гримаси. Целта е да изглеждате компетентни, не да сте в ролята на най-щастливия човек. Въпреки това, ако имате чудесна широка усмивка и хубави зъби, не се притеснявайте да ги показвате.

Друга широко разпространена грешка на хората, които позират за снимка на събития е „замръзването“. Изумително е колко бързо, очарователно и смешно хората превръщат лицето си в маска веднага щом камерата започне да записва.

Какво да стори фотографът, пиарът или организаторът на събитието, за да не изглеждат участниците в него изкуствено? Направете десетки снимки, съветват специалистите. За да не се държат изкуствено участниците в тях, можете да ги помолите да разкажат история един на друг или на вас. Друг вариант при най-скованите от тях, на които им е трудно да се отпуснат, е да им кажете, че настройвате камерата.

Един чудесен кадър може да бъде развален от неправилно подбрано облекло или лош фон. Неслучайно едни от най-добрите, професионални, официални фотосесии са правени във фотостудия с подходяща светлина. Ризите в райе или пепит, дрехите на фигури могат съсипят снимката или записа с вас. Белите ризи също не са най-добрия вариант, защото често контрастират твърде неподходящо с лицето на човека или се сливат с фона. Заложете на роклите и саката в по-тъмни цветове като тъмно синьото, съветват специалистите. Плътните, "солидни" цветове са за препоръчване.

Естествените, изчистени нюанси и пастелното са добър вариант. В случай, че сте решили да добавите малък цветен елемент като декорация, имайте предвид, че камерата може да увеличи ефекта на цветовете, като ги направи по-ярки.

Ако сте поканени в телевизионно студио, носете удобни дрехи. Не избирайте впечатляващ костюм, в който не се чувствате комфортно, само защото ви харесва. Усещането на човека за себе си пред камерата се вижда от аудиторията и влияе на това с какво впечатление ще останат хората за него. То оказва влияние и върху това как той поема въздух и говори, следователно на интонацията му. От него се определя езикът на тялото, който също изпраща послание.

Ако сте дама и сте решили да носите пола, задължително сложете чорапогащники в никакъв случай чорапи.

Гримът е умно решение, също и за мъжете, но само ако го поверите на професионалисти.

Може би е излишно да го споменаваме, но все пак: не носете джинси, ярки, модни фланелки с надписи или блузи с каквито и да е послания, знаци и символи.

Вземете за всеки случай две сака. Хубаво е да имате опции. Освен това си носете и носна кърпичка. Много е горещо под прожекторите и вероятно топлината ще ви накара да се изпотите.

Дръжте се естествено, докато ви снимат. Двете най-лесни и чести грешки на притеснените хора са да се смеят през цялото време или да стоят замръзнали. Използвайте добре премерени жестове с ръце. Каквото и да правите пред фотообектива или камерата, имайте предвид, че най-вероятно повечето ви снимки ще са изчистени и в близък план.

Източник: Мениджър Нюз