Без значение дали ни предстои важен изпит, специална презентация или първа среща с потенциален партньор, всички ние малко или много започваме да се изнервяме и притесняваме. Защо това е така, пита AsapSCIENCE? Могат ли професионалните атлети, които видимо изглеждат невъзмутими преди важни съревнования, да ни помогнат в това отношение?

По време на стресови ситуации мозъкът изпраща сигнал от хипофизната жлеза чак до бъбреците, където се намира надбъбречна жлеза. Именно тук се отделя адреналин. И преди сте го усещали – сърцето започва да бие по-бързо, зениците ви се разширяват, а кръвообращението в мускулите се засилва. Всичко това е част от реакцията „Бий се“ или „Бягай“, която се е развила през нашата еволюционна история и ни помага да оцелеем. Нещата тук обаче не са черно-бели. Хората възприемат заплахата в различни степени. Така например едно интервю за работа предизвиква същите биологични реакции, които и нападение от акула, но в по-малка степен.

Усещате „пеперуди в стомаха си“? Това е така, тъй като по време на стрес адреналинът пренасочва кръв и енергия към най-важните части на тялото, като сърцето и мускулите. Същевременно ги отклонява от храносмилателната система, кръвоносните телца се затварят около стомаха и довеждат до това странно усещане.

Как професионалните атлети се справят със стресови ситуации?

Те просто си представят, че практикуват свое умение, преди да започнат дадено съревнование или тренировка. Колкото и странно да звучи, това стимулира невроните в мозъка и подобрява съответната способност. От друга страна, те имат навика и да си припомнят усещането за победа или пък да си представят, че са фокусирани, силни и изключително подготвени. Въобще, позитивните мисли преди дадено съревнование подобряват производителността им, помагат им да преодолеят негативните мисли и ги правят по-уверени. А увереността е точно този фактор, който разграничава успешните от неуспешните атлети.

Така че следващият път, когато се почувствате нервни или притеснени, постъпете като истински олимпийци!