Човешкият ум е изключителен инструмент. Ако изкуственият интелект продължава да се развива с настоящите си темпове, ще отмине доста време, преди той да придобие широкия спектър от възможности на човешкия ум, сред които способността да се намират решения на нови и непознати проблеми, възможността да се синтезират общи заключения от иначе несвързани преживявания и познания и природната му склонност към любопитство и желание за учене на нови неща. Макар че изкуственият интелект ще надмине човешкия, що се отнася до специфични мисловни задачи, малко вероятно е той да се научи да наподобява множеството емоционални способности, които правят човешкия ум толкова уникален.

Именно тази наша емоционалност обаче е и един от най-големите недостатъци на човешкия ум. Както казва гуруто на личностното развитие Дейл Карнеги: „Когато общувате с хора, не забравяйте, че си имате работа не с логични същества, а с емоционални същества. Същества, които са изпълнени с предразсъдъци и които са мотивирани от гордост и суета.“

Никъде тази тенденция да разчитаме на емоциите повече, отколкото на разума, не е по-очевидна и проблематична от случаите, когато ние следваме интуицията си и вземаме решения, без да разполагаме с нужната за това информация. За съжаление, повечето решения, които вземаме, са точно този тип.

Това е причината хората да са по-податливи на убеждение, когато човек използва аргументи, базирани на емоции, а не на логика. Например, необходими са само няколко минути, за да решите дали човекът срещу вас е харизматичен, и само няколко секунди (или думи), за да разберете дали кандидата за работа е правилния за вашата компания.

Оттук може да се изведат два извода. Първият е, че най-вероятно вероятно таите най-различни предразсъдъци и вярвания за останалите, макар и да не искате да си го признаете. Вторият е, че сте по-податливи на емоционална манипулация, отколкото си мислите. В действителност, именно моментите, в които сте най-уверени в своята интуиция, много често са онези, в които сте най-далеч от истината. Това често се дължи на манипулация.

За щастие, няколко психологически проучвания показват, че е възможно човек да различи искрените опити за убеждаване от чистата манипулация.

Съдържание и факти, вместо стил и трикове

Когато човек наистина иска да убеди някой друг в своята правота, то той прибягва до факти, доказателства, и логични аргументи, вместо да се възползва от страховете и желанията на своя събеседник. Светът обаче става все по-сложен, като в същата посока вървят и отношенията между хората. Все по-трудно е да се разбере дали информацията, която ни се дава, е истинска, особено като се има предвид, че хората са по-нетърпеливи и импулсивни от когато и да е било.

За това е добре да си зададете следните 4 въпроса, преди да повярвате в доводите на някой, който се опитва да ви убеди в нещо: 

Той всъщност експерт ли е по темата, която дискутираме?

Каква е причината да иска да ме убеди в това?

Има ли някакъв личен интерес?

Ако запиша неговите аргументи на лист хартия и се абстрахирам от начина, по който ги представя, ще бъда ли също толкова убеден в тях или ще ги отхвърля?

Също така е важно да се отбележи, че отделянето на повече време за размисъл върху доводите на другия човек автоматично ви прехвърля от режим на „емоционално мислене“ в такъв на по-рационално и логично.

Харизмата заслепява

Макар че харизмата не е нещо лошо по своята същност, тя е „вроден усилвател“ на способността на  хората да манипулират. Един компетентен и етичен човек може да постигне много неща, ако е харизматичен, но при липсата на познания и работещ морален компас харизмата може да се превърне в най-голямото оръжие на недоброжелателните манипулатори.

За радост, заслепителният ефект на харизмата не е толкова труден за разпознаване. Ако усетите да изпитвате чувство на топлина и привличане към човек, който не познавате много добре (или изобщо), може да сте сигурни, че положителната ви реакция се дължи на неговата харизма. Приемете това като сигнал, че трябва да бъдете по-внимателни в комуникацията си с този човек, тъй като в негово присъствие вие сте по-податливи на манипулация.

Външният вид има значение

Хората могат да бъдат да използват рационални или ирационални аргументи, независимо от това дали са привлекателни или не. Прочуванията обаче показват, че в междуличностните отношения хората, които другите считат за физически привлекателни, са значително по-убедителни, без значение дали техните аргументи имат смисъл.

Личността разкрива много

Един от най-добрите начини да разпознаете „хроничния манипулатор“ е като обърнете специално внимание на личностните му характеристики. Манипулаторите обикновено са самонадеяни, ориентирани към рисковете, импулсивни, социално умели и с нарцистична предеспозиция.

В крайна сметка няма 100% ефективен начин да разберете със сигурност дали някои се опитва да ви манипулира или просто се старае да ви убеди в своята гледна точка. Възможно е обаче да намалите вероятността да станете жертва на манипулация като поставяте под въпрос вашата интуиция и фактите и аргументите, използвани от ответната страна. Бъдете внимателни!

Томас Чаморо-Премусик, автор на „The Talent Delusion" за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз