Много от почистващите препарати съдържат агресивни химикали, които застрашават както околната среда, така и здравето ни. Освен това струват пари. И са излишни. Добрата новина е, че могат напълно да се заместят с други, по-щадящи и по-икономични средства.

За да отпушите мивката 

Смесете няколко лъжици сода бикарбонат и сол. Изсипете в канала, залейте със затоплен оцет и после изплакнете с вряла вода. 

За да почистите фурната от загоряла мазнина

Смесете няколко лъжици сода за хляб с няколко лъжици сол, докато получите гъста каша и нанесете върху зацапаните повърхности. Напръскайте с оцет и избършете с гъба. 

За почистване на напръсканите котлони

Докато печката е гореща, добавете няколко капки растително олио върху хартиена салфетка, избършете опръсканите с мазнина повърхности вижте как мазнината изчезва като на магия.

За да почистите електрическата скара

Когато сте приключили с готвенето, изключете скарата и притиснете два навлажнени листа кухненска ролка между двете повъхности. Остатъчната топлина ще почисти на пара скарата. Подсушете с друг къс кухненска хартия и сте готови.

Как да си направите освежаващо „хапче“ за тоалетна

Смесете една чаша сода за хляб с ¼ чаша лимонена киселина и една супена лъжица течност за миене на съдове. Разбъркайте добре. Разпределете сместа във форма за лед и оставете за 2 часа да изсъхне. 

Вижте как в това видео на 5 Minute Crafts.

За да почистите матраците

Налейте водка в бутилка със спрей помпа, напръскайте матрака и оставете да изсъхне от въздуха. Спиртът ще убие бактериите, причиняващи неприятен мирис и ще дезинфекцира матрака. 

За да почистите килима от петна

Напръскайте петното с разтвор на 2 части вода и една част оцет. Поставете мокър парцал върху петното, след което притиснете с гореща ютия (включена на пара) за около 30 секунди. Повторете, колкото е необходимо, докато петното не изчезне.