5 часа сутринта е. 5.00, а то вече се е изправило със засилка в легълцето и ви гледа хитро, докато вие не можете да отворите очи. Как да промените ситуацията така, че да не посрещате изгрева всяка сутрин? Да се гледа изгрева е много красиво и полезно, обаче ако си си легнал в полунощ или по-късно, може да бъде истинско мъчение.

През пролетта, за разлика от зимата, когато всички обичат да си поспиват повече, много хора, особено най-малките се будят по-рано,. Ето кои са най-честите причини за ранното ставане при децата:

Рано се съмва. С настъпването на пролетта светлината озарява небето по-рано и лъчите неминуемо будят малките деца.

Режимът е разбъркан. Прекалено късното или прекалено ранно приспиване, краткият или пък много дълъг дневен сън могат да объркат нещата и хлапето да се събуди доста по-рано от предвиденото.

Дискомфортни ситуации – протеклият памперс, сухият въздух в спалнята или гладът могат да саботират поспиването.

Скок в развитието. Детето активно пълзи, прохожда и добиа нови навици и умения, които може да повлияят на съня му.

Болест или пробиване на зъбите – тук нещата са очевидни: неприятните усещания, свързани с болка, пречат на спокойния сън.

Колко е рано  

Всяко събуждане преди 5.00 сутринта се смята за нощно прекъсване на съня, а не за нормално начало на деня. Между 5.00 и 6.00 ч. е т. нар. „сива зона“, която за повечето деца също е нощ, но някои ранни пиленца стават именно в този промеждутък.

От 6.00 до 7.00 часа сутрин е абсолютно нормално време за детското събуждане (колкото и да са разочаровани някои родители). Но е много важно да се обръща внимание на настроението на детето: Ако то е бодро, весело и иска да закусва с желание, значи се е наспало добре и събуждането е нормално. Ако обаче детето е сънено, вяло и капризно, явно е станало прекалено рано. И ако му се доспи час-два, след като е станало, най-разумно е пак да си легне, защото най-вероятно не си е доспало през нощта.

План за действие

Осигурете тъмнина. Спусната щора в стаята на малкото, или плътно перде са достатъчни.

Осигурете пълен комфорт. Сменете памперса, поставете овлажнител в спалнята, убедете се, че на малкото му е удобно в легълцето.

Прецизирайте дневния сън. Сверете дали часовете сън на вашето дете съвпадат с нормата според възрастта.

Защото и прекалено краткото и прекалено дългото време, прекарано в сън през деня, може да влияе на ранното ставане сутринта. Ако например двегодишно дете се буди в 5 сутринта, а после спи четири часа през деня, явно режимът му трябва да се промени.

Продължава на страницата на Новите родители