Всяка майка, която има повече от едно дете, знае много добре колко е трудно да отделя време на всяко едно поотделно. Но е необходимо да го направи. Важно е всяко да знае и да усеща, че е специално за своите родители, независимо колко деца има семейството.

За да не се почувства детето ви отново като Рон Уизли, тъжно, защото майка му е забравила, че не обича говеждо месо, не е нужно да посвещавате цялото си свободно време на него. Качеството е по-важно от количеството.
Ето 5 лесни начина да накарате детето си да се почувства специално.

1. Организирайте „специални дни“ само вас двамата

Когато в семейството има няколко деца, почти всички събития и излизания от дома стават на куп – всичка заедно. В подобна ситуация е трудно да отделите специално внимание на всяко от тях – обикновено „най-много“ се пада на най-малкото, останалите се чувстват ощетени.

Точно затова са необходими „специалните дни“. Нека всяко дете получи време, отделено само за него или за специално занимание.
Отидете на сладкарница само двамата, разходете се в някой парк или гледайте филм, докато вкъщи няма никой - основното е да прекарвате време заедно и да го правите редовно.

2. Изтъквайте личните му качества

Децата възприемат себе си през очите на родителите си. И ако те са прекалено строги или сдържани, ако често се самокритикуват, хлапетата възприемат този модел.
Затова говорете с детето си и го научете да се отнася към себе си като със специален, ценен и важен човек. Основното е да подчертавате винаги личните му качества.
Например, имате две деца и голямото обича да спортува, докато малкото предпочита да седи вкъщи с книга. Тогава кажете на по-голямото : „Ти си силен, смел, обичаш всичко ново“, а на по-малкото: „Ти си креативен, умен, концентриран“.
Изтъкнете качествата, които ги правят специални и им ги посочете.

3. Слагайте ги да спят по различно време

Не говорим да слагате едно дете в леглото в осем вечерта, а второто три часа по-късно (въпреки че ако възрастта позволява, това също е вариант).
Всяко има нужда от свой вечерен ритуал, който да го кара да се чувства сигурно и да заспива по-лесно.

Децата са различни, което означава, че едно ще иска да слуша приказка преди лягане, друго ще иска да го гушкате, трето ще ви кара да пеете всички хитове на The Beatles.
Бъдете внимателни към нуждите им.

4. Заедно измислете семейни традиции

Със сигурност вашето семейство има определен набор от традиции: как да празнувате Нова година, какво да правите през уикенда и т.н.
Малките също могат да бъдат включени в общите занимания или пък може да си създадете ваши лични – само за майка и дъщеря или само за майка и син. Или пък с татко за всяко дете поотделно.

Може да е нещо толкова просто като приготвяне на горещ шоколад или гледане на филм на Нова година или видеоигри на сутринта през уикенда.
Основното е, тази традиция да бъде редовна и да е само за вас двамата.

Продължава на страницата на Новите родители