Децата, които имат разстройство от аутистичния спектър реагират различно и понякога непредвидено, когато са в нова среда. Когато предстои празник, рожден ден или друго събитие, е добре да ги подготвим предварително. Така ще намалим стреса и донякъде ще избегнем нежелано поведение.

Детето трябва да бъде подготвено
Разкажете му, че предстои празник и го подгответе за нетипичната ситуация няколко дни предварително.
Кажете му как ще украсите и подредите къщата, кого ще поканите и какво ще правите на празника.
Можете да му покажете видео от детски рожден ден. Ако там присъстват негови познати или роднини, то ще възприеме събитието по-положително.

Продължавайте да живеете по график
Ако детето е свикнало с дневния режим, не трябва да го нарушавате. Придържайте се към рутинната, обичайното хранене и режим на сън.
Можете да се подготвите за празника, като се съобразите с тези часове.

Украсете къщата внимателно
Ако искате да декорирате апартамента за детския рожден ден, използвайте украса, която да не е светеща и шумоляща.
Внимавайте хлапето да не изпитва сензорно претоварване - някои декоративни елементи могат наистина да са неподходящи.
Включете го в процеса на подготовка на апартамента и на празничната трапеза - обсъдете с него плана за събитието, помолете го да оправи леглото, да мине с прахосмукачката, например.

Подгответе го за подаръците
Подаръците са отделно преживяване, което детето може да не възприеме веднага. Опитайте игра, в която се редувате да си разменяте подаръци, като си благодарите един на друг. Репетицията ще помогне на детето спокойно да възприеме процеса на даване. Можете също така да репетирате среща с гости, така че той да се подготви за шумния празник.

Предупредете гостите
По-добре е предварително да информирате поканените гости за особеностите на вашето дете, за да са готови и да контролират реакциите си, ако нещо се обърка.

Хвалете детето
Ако хлапето се държи спокойно, усмихва се и се опитва да общува с другите, не забравяйте да го похвалите. Важно е да насърчите правилното поведение, за да го подкрепите.
Като награда след успешна вечер, направете нещо, което то особено харесва - хапнете вкусен десерт, играйте любимата си игра или гледайте гушнати анимационен филм.

Продължава на страницата на Новите родители