Съществуват най-различни формули, които можете да използвате, за да изчислите правилното съотношение между тегло и ръст. Която и да решите да използвате, не забравяйте, че много неща зависят от уникалната физика на човека. Някой с дадено тегло може да изглежда пълен, докато друг със същото да има нормално телосложение.

В следващите редове ще откриете 5 ефективни метода за изчисление, подбрани от BrightSide.

Индексът на телесно тегло на Кетеле

Ако знаете какъв е вашият индекс на телесно тегло, можете много по-лесно да избегнете нездравословни състояния, като затлъстяване и анорексия. Този метод е приложим и за мъже, и за жени на възраст между 20 и 65 години. Имайте предвид обаче, че той може да даде грешни стойности при бременни и кърмещи жени, спортисти, възрастни хора и тийнейджъри (деца под 18 години).

Как се изчислява?

Повдигнете вашия ръст (в метри) на квадрат. Разделете теглото си (в килограми) на полученото число. Да речем, че сте 170 см високи и тежите 65 кг. Следователно: 65 : (1,7 * 1,7) = 22,5.

Крайният резултат е вашият индекс на телесното тегло. Нормалната стойност за мъже е между 19 и 25. За жени – между 19 и 24.
 

 Индекс на телесна маса Класификация Риск от свързаните с това заболявания
Под 18,5 Дефицит на телесна маса Нисък, но има шанс за развиване на други болести.
18,5 - 24,9 Нормална телесна маса Среден
25,0 - 29,9 Излишна телесна маса. Засилен
30,0 - 34,9 Затлъстяване 1. степен Висок
35,0 - 39,9 Затлъстяване 2. степен Много висок
40,0 и повече Затлъстяване 3. степен Екстремно висок


Gallery
Метод, който взима предвид вашата възраст

Доказано е научно, че и мъжете, и жените започват да трупат килограми с възрастта. Това е нормален физиологичен процес. Съответно – не всички килограми по вас могат да се считат за „излишни“. За да получите по-прецизно изчисление на съотношението тегло-ръст, използвайте следната формула: Р е вашият ръст (в сантиметри). Г са годините ви. Телесната маса е = 50 + 0,75 (Р – 150) + (Г – 20) : 4.