Когато проектирате интериора на спалнята, важно е да подберете правилен цвят за чаршафите. Те ще допълнят усещането за хармония и уют и ще превърнат спалнята в любимото Ви място у дома, но само ако пасват наистина добре на останалите елементи в помещението. Ето как да го постигнете:

Как да изберем цвета на чаршафите

Леглото не е отделна част от спалното помещение, така че, когато мислите за цвета на чаршафите, трябва да се съобразите с останалите цветове в спалнята – стените, мебелите, общия стил на обзавеждане и усещането, което искате да постигнете. За това има няколко общи правила.

Ако мебелите са от светло дърво, изберете светли тонове на спалното бельо. Подходящи са скандинавските пастелни тонове, кремаво и бяло, както и средиземноморските гами в зелено и синьо.

Ако стилът на спалнята Ви е по-скоро бохемски, можете да използвате смели и впечатляващи цветове като преливащ паун, горчица, червено или бордо.

Ако искате да добавите още малко усещане за лукс, изберете по-пъстри чаршафи със сложни и красиви шарки. Нека бъдат от сатен или сатениран памук, за да имат онзи елегантен блясък, който ще промени изцяло атмосферата.

Ако харесвате точно определен цвят, изберете монохромни чаршафи, възглавници и завивки в различни нюанси на един и същ цвят – например лилаво, лавандула и наситено индиго. Това ще придаде дълбочина и хубав контраст между леглото и интериора.

Относно детската стая подходете по същия начин – започнете с идеята за любимия цвят на детето, след което изберете конкретни чаршафи в такава гама, а защо не и с щампи на любими герои.

Как да съчетаем цветовете и шарките на чаршафите

След като вече сте избрали цветова гама и стил за спалното бельо, време е за още няколко дизайнерски трика, които ще Ви помогнат да направите леглото си достойно за петзвезден хотел.

Ако не сте съвсем сигурни в уменията си, винаги е добра идея да започнете с чисто бели чаршафи – те са подходящи за всеки стил и цвят на мебелите и стените в стаята. Освен това ще се съчетаят лесно с всичко друго, което искате да добавите в леглото. За лятото може да добавите пъстра кувертюра, а за зимата – пухено одеяло в какъвто и да е цвят – всеки ще стои добре. Може да добавите тъмносиньо и да сътворите морска спалня, а с бледорозово ще имате романтичен стил и не по-малко добра комбинация.

Ако пък сте готови за приключения, изберете силни, плътни цветове на чаршафите и ги комбинирайте със смели шарки на одеялото и възглавничките в същата цветова гама.

Трети трик е да съчетаете шарките на леглото с цвета на друг елемент от стаята. Може да изберете чаршафи с малко сиво по тях, като на завесите, или с онова красиво синьо от килимчето, за да създадете усещане за цялостна хармония и да привлечете вниманието към красивите детайли, които сте разпръснали навсякъде.

Съчетаването на разнообразни десени по стените, завесите, чаршафите и декорацията е висш пилотаж и изисква повече опит и дизайнерски усет. Правилото тук е да използвате един цвят, който да обединява всички детайли. Само така спалнята Ви ще изглежда не като сбор от случайни елементи, а като нарочно създадено уютно съзвучие от цветове, форми и текстури.