Когато си лягате, последното нещо, което най-вероятно се мислите е какво може да се спотайва в кътчетата на вашето легло. Невежеството е блаженство, защото се оказва, че леглата ни са огнища на микроскопичен живот.

“Става въпрос за гъбички, бактерии, полени, почва, мъх, пот, слюнка, вагинален и анален екскременти”, казва Филип Тиерно, микробиолог и патолог в Медицинския университет в Ню Йорк. “Козметиката, която хората използват, също оставя следи”, добавя той.

И не само това. “Хората често ядат в леглото. Това осигурява приятна среда за развъждане на тези организми”.

Вашият дом е толкова хубав за микроорганизмите, че учени от цял ​​свят се опитват да идентифицират и да определят количеството замърсители и алергени, които не само се крият в леглото ни, но и в цялата къща. Тези вътрешни микроби могат да окажат негативно (или понякога дори положително) влияние върху здравето ни.

Бактерии от сурово месо и зеленчуци, например, могат да живеят върху повърхности в продължение на дни или дори години и да причинят хранително отравяне. Плесен в банята може да обостри или да причини алергии и астма.

Мислите, че това не ви засяга, защото сте чист човек? Помислите отново. Хората “произвеждат” по 98,4 литра пот в леглото всяка година. Тази влага е “идеална гъбична среда”.

В проучване, което оценява нивото на гъбично замърсяване на спално бельо, изследователите открили, че синтетичните възглавници на една до двадесет години може да съдържат между 4 и 17 различни вида гъбички. И с течение на времето, броят на гъбички и бактерии драматично нараства.

Като се има предвид, че един от всеки шест души страда от алергии, и че човек прекарва около една трета от живота си в леглото, учени спекулират, че именно това е източник на нашите здравословни проблеми.

Тези алергени могат да станат причина да се събудите със запушен нос, обострени алергии или влошена астма. “Затова е наложително да поддържате леглото си сравнително чисто, така че да не излагате тялото си на тези алергени”, предупреждава Тиерно.

Така че колко често трябва да перем чаршафите? ”Eдин път седмично”, съветва Тиерно.
И докато няма никакви официални проучвания за това колко често трябва да чистим дома си, това предложение е само препоръка.

Сладки сънища!