На кого ли не се случва – по някаква неясна причина в един момент сякаш губите съня си, предава Мениджър Нюз. Иска ви се да разберете защо, за да може отново да се събуждате сутрин отпочинали и готови за деня... Разбира се, причините могат да бъдат различни, но последствията са еднакви. Установено е, че дори една нощ недостатъчен сън повишава сериозно риска за здравето или най-малкото през целият ден се чувствате отпуснати и неработоспособни. Как да го избегнете?

Редица наблюдения доказват, че системното недоспиване изисква незабавни мерки - хроничните проблеми със съня не само влошават качеството на живот, но носят и реален риск за здравето. Дори само няколко последователни безсънни нощи са причина за повишен риск от пътно-транспортно произшествие и хронични заболявания като диабет, високо кръвно и затлъстяване.

Добрата новина е, че повечето причини за недоспиването са напълно преодолими. Предлагаме ви повече информация за 10-те най-чести виновници за безсъние и съответните съвети как да се справим с тях.

1. Не изключвате компютъра

Най-накрая сте приключили с работния ден и със задълженията у дома. И искате да използвате най-накрая малко време да се поровите необезпокоявани в интернет? По-добре не допускайте тази грешка. Компютрите са истински „саботьори” на съня.

Експертите твърдят, че светлината от екрана стимулира определена структура в мозъка, отговорна за биоритмите на организма. В тази част от мозъка се намират рецептори, които реагират на светлина и активират мозъчната кора. Светлината на екрана на практика имитира дневната светлина и може да разсъни човек още преди той да е заспал.

Съвет: Изключете компютъра 1-2 часа преди сън. Същото важи и за други силни и близко разположени източници на светлина.

2. Превръщате спалнята си в работно място

Проучванията на съня показват, че хората спят най-добре в собствените си спални, когато са свикнали да не правят там нищо друго. За съжаление мнозина там работят, ядат и гледат телевизия.

Съвет: Използвайте спалнята си само за 2 неща: сън и секс Превърнете я в комфортно място за спане – тъмна, тиха, прохладна и без излишни предмети.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.