Всичко, което се изисква от една майка през лятото, е да реагира на желанията на детето си. По правило горещото време не влияе много на апетита на бебетата: въпреки че понякога, заради топлината, те ядат по-малко през деня, но вечер и през нощта си наваксват.

Ето съветите на педиатъра д-р Татяна Сорвачева.

Индивидуален подход

Продължете да храните бебето си при поискване толкова често, колкото иска. Не се опитвайте на всяка цена да го накарате да яде, ако пропусне едно кърмене или ако суче по-кратко.

По същия начин трябва да действате, ако е на адаптирано мляко. Дори тези майки, които стриктно спазват режима на хранене, могат да се отклонят от графика, ако бебето го иска.

Смятате ли, че вашето бебе яде по-малко от обикновено

Гледайте неговото благополучие: ако то е весело и не отслабва, тогава всичко е наред и след няколко дни то ще компенсира недояждането.

Струва си да се тревожите, ако влошаването на апетита не премине, ако бебето е тревожно и спи по-лошо.

Има ли нужда от повече вода през лятото

Експертите на СЗО смятат, че бебетата не се нуждаят от други напитки освен от кърма. Съвременните смеси са близки по състав до женското мляко и, ако ги разреждате с вода точно според инструкциите, няма риск.

Водата ще напълни стомаха на бебето, то ще има измамно усещане за ситост и ще суче по-малко. Ето защо лекарите съветват да давате допълнително вода, само ако бебето е прегряло, изпотява се много, ако кожата и устните му са сухи.

Снимка: Getty

Трябва ли да запозная бебето си с нови храни през лятото

В жегата за детето по-трудно да приема „иновациите“, поради което не си струва да въвеждате допълнителни храни или да го прехвърлите от кърма на адаптирано мляко. Ако разбира се имате възможност за избор.

Докато възрастта позволява, може да изчакате с допълващи храни. Те могат да се включат в менюто по всяко време между 4 и 5,5 месеца.

Но не бива да отлагате захранването твърде дълго. В противен случай бебето няма да има достатъчно хранителни вещества. Говорете с вашия лекар дали трябва да започнете с плодов сок, зеленчуково пюре или зърнени храни.

Внимателно спазвайте размера на порцията и наблюдавайте реакцията на бебето.

Мона Василева / Новите родители