От един момент нататък е възможно въпросът за тялото и фигурата като цяло да бъде особено болезнен за момичетата. Затова е много важно как да се подходи към тази тема – деликатно, ненатрапчиво и все пак така, че да въздействате с думите си. Тази работа се пада най-често на майките. Затова сме подбрали едни окуражителни думи на Сара Копелхам, публикувани през 2013 година в Huffington Post. Те са насочени към майките, които според авторката са най-близкият модел за своите дъщери за това как да бъдат жени.

„Как да говорите с дъщеря си за нейното тяло? Стъпка първа: не говорете за тялото й, освен ако не искате да й обясните как функционира. Не споменавайте нищо, ако е отслабнала. Не коментирайте, ако е качила килограми. Ако мислите, че тялото на дъщеря ви изглежда невероятно, също си замълчете.

Ето някои неща, които може да казвате вместо това:

„Изглеждаш толкова здрава!“ е подходящо. Или какво ще кажете за: „Изглеждаш толкова силна“. „Мога да видя колко си щастлива – цялата сияеш.“

Още по-добре е, ако й направите комплименти за нещо, което няма общо с тялото й.

Също така не коментирайте телата на други жени. Нито един коментар - нито добър, нито злобен.

Учете я да бъде мила към другите, но и към себе си.

Не рискувайте да говорите пред дъщеря си колко мразите своето тяло или да й казвате, че сте на диета. Всъщност дори не спазвайте диети пред дъщеря си. Купувайте здравословна храна. Гответе здравословни ястия. Но не казвайте: „В момента не приемам въглехидрати“. Дъщеря ви никога не трябва да мисли, че въглехидратите са зло, защото срамът от това, което ядете, е срам вътре във вас.

Окуражавайте дъщеря си тича, защото това ще намали стреса й. Насърчавайте я да ходи в планините, защото няма по-добро място да откриеш своята духовност от върховете на Вселената. Мотивирайте дъщеря си да сърфира или да се катери, или да кара колело в планината (маунтин байк), защото да се занимава с нещо, което я ужасява, понякога може да бъде полезно.

Помогнете на дъщеря си да заобича футбола, гребането или хокея, защото спортовете ще я направят по-добър лидер и по-уверена жена. Обяснете й, че независимо, че остарявате, продължавате да се нуждаете от работа в добър екип. Не я карайте никога да се занимава със спорт, в който не е влюбена.

Докажете на дъщеря си, че жените нямат нужда от мъже, за да разместват мебелите си.

Научете дъщеря си как да готви кейл.

Научете дъщеря си как да пече шоколадов кекс с две големи пакетчета масло.

Дайте й рецептата на баба й за коледен кекс. Предайте й вашата любов да стоите на открито.

Може би двете с дъщеря си имате дебели бедра или широк гръден кош. Лесно е да мразите тези части от тялото, които не са с размер XS. Но недейте. Ако трябва да говорите за тялото изобщо, кажете на дъщеря си, че с нейните крака може да пробяга маратон, ако иска, а ребрата й са просто куфар за силни бели дробове. Тя може да вика и да пее, и да повдигне света, ако иска.

Напомняйте на дъщеря си, че най-доброто, което може да направи със своето тяло, е да го използва, за да движи красивата си душа.“

Превод и редакция: обекти.бг