Израелски археолози откриха 44 монети от чисто злато, датиращи от 7-и век, скрити в стена в природен резерват, предаде Би Би Си.

Съкровище с тегло от около 170 грама е намерено в природния резерват Хермон (Баниас). Според експертите то е било скрито по време на мюсюлманското завладяване на района през 635 г.

Монетите хвърлят светлина върху края на византийското владичество в района.

Византийската империя е източната половина на Римската империя, която оцелява повече от 1000 години, допълва БТА. "Можем да си представим собственикът да крие богатството си пред заплахата от война, надявайки се да се върне един ден и да си намери имуществото", каза Йоав Лерер, ръководител на разкопките.

"В ретроспекция знаем, че той е имал по-малко късмет".

Освен златните монети, разкопките - в жилищен квартал на древния град - също разкриха останки от сгради, водни канали и тръби, бронзови монети и много други, казаха израелските власти.

Д-р Габриела Бижовски, нумизматичен експерт в Израелската служба по антиките, каза, че някои от монетите са от времето на император Фока (602-610), но повечето са на неговия наследник Ираклий.

Баниас заема специално място в християнската традиция, тъй като е мястото, за което се твърди, че Исус е казал на апостол Петър "на тази скала ще построя църквата си".