Всеки има приятели и познати, които просто изпълват всичко наоколо с харизмата си. Всички или почти всички други са ок, като някои дори са весели, умни и забавни. Но никой не е точно като харизматичните хора, нали? Проблемът е, че не разбираме кое ги отличава толкова от останалите, кое задава тяхната харизма.

Повечето хора биха се съгласили, че преценката за харизмата на един човек е до голяма степен относителна и зависи основно от характера на този, който дава преценката, а не от евентуално харизматичния човек.

Но екип от учени от канадския университет в Торонто, водени от Константин Тскей, са направили проучване дали средно статистическия човек наистина не може да определи харизмата на някого. И след серия от оригинални изследвания те са успели да формулират рецептата на харизмата, която да помогне на всеки един от нас за да определи дали даден човек наистина има силна харизма или само така ни се струва. Това се отнася и за себепреценката, разбира се, ако ви стиска да я направите върху себе си.