Не е тайна, че най-харесваният човек в офиса разполага с редица предимства. Той получава повече внимание, по-лесно се сприятелява със своите колеги, има повече възможности за участие в различни проекти и обикновено получава повишение по-бързо от останалите.

Ако познавате такива хора, то най-вероятно сте забелязали, че за всички тях е присъщо едно общо качество – те са харизматични (и то доста). Харизматичните хора имат способността да мотивират и вдъхновяват останалите, без дори да полагат усилия за това.

Важно е обаче да знаете, че е нужно да сте харизматични по природа, за да бъдете харесвани – достатъчно е да положите нужните усилия, за да придобиете и развиете чертите, характерни за харизматичните хора. Ето как:

Избягвайте комуникацията, при която всичко се върти около вас

В основата на харизимата е това, че тя кара хората около вас да се чувстват важни. Както казват Брет и Кей МакКий от The Art of Manliness: „Когато мислите за харизма, в главата ви идва идеят, че тя е свързана с това другите да гледат на вас като на готин човек. Парадоксалната тайна на харизмата е, че тя не е зависи толкова от вашите добри качества, колкото то способността ви да карате другите да се чувстват добре.“

Научете се да се чувствате удобно в собствената си кожа

Увереността в собствените ви способности, умения и познания ще направи харзимата ви по-правдоподобна и истинска. Това означава, че не трябва да сте срамежливи и плахи, но и че не трябва да прекрачвате границата, която разделя увереността от арогантността. Помислете за нещата, които харесвате най-много в себе си, и се постарайте тези ваши качества да изпъкват пред другите.

Научете се да говорите с другите

Развийте комуникационните си умения и ще повишите харизмата си. Научете се как да започвате, водите и поддържате разговорите и какво трябва да правите, за да накарате другите да се чувстват комфортно във вашата компания. Както се казва: „Опитът прави майстора“.

Бъдете изразителни

Забавлявате ли се? Нещо вие е разсмяло?  А може би ви е натъжило? Няма нужда да прикривате чувствата си. Харизматичните хора изразяват всички емоции които изпитват. Позволете на тялото ви да говори вместо вас (с жестове и мимики). Хората със сигурност ще запомнят разговора си с вас, ако не се страхувате да покажете чувствата, които наистина изпитате.

Взимайте пример от другите

Не знаете какво да направите и как да реагирате в определена ситуация? Вземете пример от останалите! Ако някой седи по специфичен начин или казва определени неща, отговорете със същите жестове и поведенчески знаци. Харизматичните хора не изпускат от поглед околната среда и начина, по който другите се държат, защото знаят, че останалите реагират добре на действия и маниери, съответстващи на техните.

Питър Иконъми, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз