Психолози от Университета на Мисури в Колумбия, САЩ, публикуваха изследване, което осветлява старата мъдрост, че пиянството има много лица. Проучването, проведено с участието на 374 души, използва образи от литературата и поп културата, за да онагледи заключението, че има четири типа пиячи – „Мери Попинз”, „Ърнест Хемингуей”, „Смахнатия професор” и „Мистър Хайд”.

Ърнест Хемингуей. Това е първата и най-голяма група – около 40% от участниците в изследването. По името на писателя, който се хвалел, че може да погълне дяволски количества уиски, без да се напие, „Хемингуейците” не претърпяват видими личностни промени в прехода от трезво към пияно състояние.

Мери Попинз. За разлика от предната група, този тип пиячи следват „практически съвършената във всяко отношение”, както сама се определя, Мери Попинс – общителни и без това по характер, те стават още по-дружелюбни и щастливи в процеса на напиване.

Смахнатия професор. Хората в тази група напомнят личностно-раздвоения учен, обезсмъртен от Еди Мърфи в едноименния филм. Естествени интроверти, те рязко разчупват задръжките си под действието на алкохола и демонстрират своята по-ярка и общителна страна.

Мистър Хайд. Тази последна група включва хората, които след няколко чаши постепенно изкарват наяве „злия си двойник”. Учените посочват, че те стават като цяло по-мрачна версия на себе си „и в частност по-малко отговорни, по-малко интелигентни и по-враждебни под влиянието на алкохола.”

Авторите на изследването се надяват, че ще могат да използват тези категории, за да усъвършенстват терапиите за лечение на алкохолизъм към различните типове хора. Междувременно, можете да се басирате колко бири ще изпие Смахнатият професор в компанията ви, преди да започне да флиртува с чаровната млада дама от другата страна на бара.

Източник: Time