Изследователи от САЩ стигнаха до извода, че вкусът на децата към една или друга храна е свързан с предпочитанията на близките им и в много по-малка степен е обусловен от физиологични причини, пише изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Учените провели експеримент с участието на деца, по-малки от две годинки, като им предложили сами да си изберат храната. Станало ясно, че малките предпочитали тези храни и продукти, които избирали и родителите им. И напротив, не харесвали блюда, към които отвращение демонстрирали възрастните.

Децата, поясняват учените, до определена възраст не са способни да отличат това, което се яде, от останалото, а какво остава за вредните продукти от полезните.

В същото време вкусът към определени блюда се появява относително рано, което се обяснява с примера на възрастните – децата, наблюдавайки роднини и близки, определят именно какво, кога и как трябва да употребяват в храненето, пише regnum.ru.

За радостите, тревогите и подвизите на родителството четете на noviteroditeli.bg