Хранителните разстройства при мъжете винаги са били тема, която се замита под килима. Това, че неотдавна британският певец Ед Ширийн заговори открито за проблемите си, ще помогне да се обърне по-голямо внимание на заболяването.

Според проучване на британския Медицински изследователски съвет от 2015 г. около една четвърт от всички хранителни разстройства се срещат при мъжете. Въпреки това те често са пренебрегвана и по-малко коментирана в медиите тема. И не само това: нерядко заболяването не се диагностицира правилно и навреме.

В интервю с американското издателство на книги за самопомощ "Hay House" Ед Ширийн разкрива подробности за проблематичното си поведение на хранене. Прочутият певец и музикант признава, че в миналото често е консумирал прекомерни количества бърза храна и след това е повръщал. Освен това е страдал от панически атаки и мании, като например обсебеност от външния си вид – все проблеми, с които е трябвало да се бори в началото на кариерата си. По собствените му думи Ед Ширийн се отъждествявал най-вече с някои пасажи от автобиографията на Елтън Джон, който разказвал за подобна проблематика: „Той правеше толкова много неща, които правя и аз. Например казваше: ‘Тъпчех се със сладолед до припадък, ядях по четири проклети десерта, след което си изповръщах червата’. И докато четях, си мислех: аз правя същото“.

Това, че суперзвезда като Ед Ширийн говори открито по тези въпроси, помага на проблема да се обърне спешно необходимото медицинско внимание. Във всеки случай в интервюто певецът не потвърждава изрично, че е страдал от хранително разстройство, а по-скоро споменава за прояви на психологична зависимост.

Но той не е единственият известен мъж, признал за проблеми с поведението си на хранене в миналото. Сред знаменитостите, страдали от някакъв вид хранително разстройство, са британският комик Ръсел Бранд, актьорът Кристофър Екълстън, както и бившият вокалист на „Уан Дайрекшън“ Зейн Малик. А водещият на автошоуто „Топ Гиър“ Андрю Флинтоф дори заявява пред „Гардиън“ намерението си да направи документален филм за булимията си.

Едно е безспорно: Темата за хранителните разстройства при мъжете се нуждае неотложно от медийно внимание. От една страна, за да се освободи от стигмата и да достигне до колективното съзнание, и от друга – да се вдъхне кураж на засегнатите да приемат проблема си и да му обявят война.