Ново изследване показва, че хората са развили тенденцията да се убиват един друг от нашите предци-примати. Насилието не се е появило от човешката природа, както се смяташе преди.

Всъщност, по времето, когато се е появявал вида ни, хората са убивали себе си 6 пъти по-често от средния бозайник днес – което, оказва се, не е дори близко до това, което правят някои видове.

Екипът от Университета в Гранада, Испания е събрал информация за повече от 4 милиона смъртни случая при 1024 вида бозайници. Те използвали данните за да изчислят колко от смъртните случаи са в резултат от насилие между представители на същия вид и така са стигнали до данните кои бозайници се убиват най-често.

Изненадващо, хората дори не са в топ 5, независимо колко ужасни са вечерните новини. Нито пък много от другите бозайници, които традиционно свързваме с насилие, като лъвове и вълци.

Не, най-големият убиец на собствения си вид са всъщност меркатите. Да, тези сладки животни убиват един на всеки пет мерката, основно млади.

“Ние открихме, че смъртоносното насилие при хората има еволюционен произход,” казва Хосе Мария Гомес, водещия изследовател от екипа. “Но то разбира се, се модулира от някои екологични и културни фактори като социополитическата организация, например.”

С други думи, ние определено сме развили способността да се убиваме един друг, но и нашите култури са оказали влияние върху тази способност.

При появата на вида на хората около 2 % са били убивани междувидово. По време на Палеолитната ера този процент скача на близо 4%, а по време на Средновековието, между 400 и 1400 година, процентът се е качил до 12, преди да падне значително през последните векове.

Не всички бозайници са убийствено агресивни. Изследването показа, че около 40% от 1024-те вида убиват вида си, като приматите са особено кръвожадни. Докато само 0.3 % от смъртните случаи при бозайниците са причинени вътре във вида, този процент скача на 2.3 процента при общия предшественик на приматите и пада леко до 1.8 при предшествениците на големите маймуни.

“Това е смъртоносната тенденция, която сме наследили,” казва Ед Йонг, друг учен от изследването.

Резултатите са публикувани с Nature.

Източник: Sciene Alert