Ново изследване показва, че хората са развили тенденцията да се убиват един друг от нашите предци-примати. Насилието не се е появило от човешката природа, както се смяташе преди.

Всъщност, по времето, когато се е появявал вида ни, хората са убивали себе си 6 пъти по-често от средния бозайник днес – което, оказва се, не е дори близко до това, което правят някои видове.

Екипът от Университета в Гранада, Испания е събрал информация за повече от 4 милиона смъртни случая при 1024 вида бозайници. Те използвали данните за да изчислят колко от смъртните случаи са в резултат от насилие между представители на същия вид и така са стигнали до данните кои бозайници се убиват най-често.

Изненадващо, хората дори не са в топ 5, независимо колко ужасни са вечерните новини. Нито пък много от другите бозайници, които традиционно свързваме с насилие, като лъвове и вълци.

Не, най-големият убиец на собствения си вид са всъщност меркатите. Да, тези сладки животни убиват един на всеки пет мерката, основно млади.

“Ние открихме, че смъртоносното насилие при хората има еволюционен произход,” казва Хосе Мария Гомес, водещия изследовател от екипа. “Но то разбира се, се модулира от някои екологични и културни фактори като социополитическата организация, например.”

С други думи, ние определено сме развили способността да се убиваме един друг, но и нашите култури са оказали влияние върху тази способност.