В края на 19. век в Русия се появява ястие от месо, което след Втората световна война под името „Бьоф ала Строганов” или „Бьоф Строганов” победоносно влиза в готварските книги по целия свят. За това разказва изданието „Наука и жизнь”.

Граф Александър Григориевич Строганов (1795-1891) е последният в рода си. В научните среди бил известен с това, че дарил на Томския университет огромна библиотека, събирана повече от двеста години от неговите предшественици. Той основал и Университета в Одеса, наричан първоначално Новоросийски. Дълги години Строганов бил генерал-губернатор на Новорусия (части от днешна Украйна, Русия и Молдова). Живеел в Одеса, където след оставката му бил избран за почетен гражданин.

Разполагащ с огромно богатство,

Строганов, както и повечето руски благородници, поддържал в Одеса "отворена маса" (столова). Това означавало, че всеки добре облечен гражданин можел да влезе в специално предназначена за тази цел стая в имението на графа на обяд. Точно за тази столова готвачът на Строганов изобретил своеобразното руско-френско ястие: пържени малки парчета месо със сос. От френската кухня то се различавало по това, че сосът не се сервирал отделно, както било прието в Париж, а пърженото месо се задушавало в него. Рецептата била достатъчно бърза и лесна, яденето удобно се разделяло на порции, пасвало си с непретенциозна гарнитура от варени картофи или задушен ориз и, което е най-важно, било доста вкусно. Славата и рецептата на ястието били разнесени от вездесъщите жители на Одеса, които, разбира се, сами измислили името му, из цяла Русия и отвъд границите й.

Gallery
Най-популярната рецепта в Русия

Най-разпространената в Русия рецепта под името „Строганов” е говеждо или телешко по строгановски с горчица и изглежда така: говеждо месо (800 г), нарязано на дълги плоски парчета. Начуква се, реже се на хапки с дължина 2 и дебелина 1 см, поставя се в купа, поръсва се със сол и черен пипер, покрива с капак (за да не изсъхва месото) и се оставя за 1-1,5 часа. В малко краве масло (100 г) се запържва 1 супена лъжица брашно, охлажда се, разрежда се с две чаши говежди бульон, добавят се 1 чаена лъжица горчица, малко черен пипер, разбърква се и се кипва. На горещ тиган бързо се запържва говеждото, прехвърля се в соса, добавят се една до три чаши сметана, пържен кромид лук и се вари 2-3 минути. Гарнитурата е от варени картофи, поръсени с кълцан магданоз или копър.

Снимка: Shutterstock