Да разбираш себе си и околните е умение, което се учи. Ако всички имахме еднакви характери, животът щеше да е скучен. Повечето съвременни психолози се обединяват около схващането, че има пет основни личностни черти, което се изразява чрез така наречения „петфакторен модел“, при който всеки от нас притежава по малко от всяка черта, но една или две преобладават.

Добросъвестност

Хората, които се класират високо по скалата на тази личностна черта са ефективни, добре организирани и самодостоятелни. Те предпочитан да планират нещата предварително и се стремят към високи постижения. Хората, които се класират по-ниско по тази скала, виждат добросъвестните хора като твърде сковани и дребнави.

Забавен факт: проучвания показват, че бракът с „добросъвестен“ човек увеличава собствените шансове за успех на работното място. Добре организираният брачен партньор може да повиши продуктивността ви и да ви помогне да постигнете повече.

Екстравертност

Хората, които се класират високо по тази скала, получават енергия от общуването с околните. Те са разговорливи, отворени и се чувстват комфортно под светлината на прожекторите. Други могат да ги възприемат като властни и търсещи внимание.

Забавен факт: Обърнете внимание на силното ръкостискане. Проучванията показват, че мъжете със силно ръкостискане е по-вероятно да са екстраверти и по-малко вероятно да са невротични. При жените не се открива такава връзка.

Сговорчивост

Хората, които се класират високо по тази скала, са надеждни, дружелюбни и внимателни към другите. Те са известни с просоциалното си поведение и често се занимават с доброволчески труд и други алтруистични дейности. Другите обаче, могат да ги виждат като наивни или твърде пасивни.