Жените изглеждат по-привлекателни за мъжете, когато снимката им е направена отгоре, установява ново изследване. Високият ъгъл на камерата кара жените да изглеждат по-слаби и по-млади, са открили психолозите.

Мъжете на свой ред изглеждат по-доминантни, ако снимката им е направена отдолу. Ъгълът, от който е направена снимката, променя възприятията на наблюдателя, потвърждават учените.

Ето какво обясняват авторите на изследването:

„…погледът отгоре (висок ъгъл на камерата) увеличава признаците на младост и привлекателност, като например големи очи и чело и това изглежда съвместимо с мотивите на жените [в профилите за запознанства]. В действителност, жените изглеждат по-привлекателни, когато главата им е леко наклонена надолу и биват гледани от по-висок ъгъл.“

За мъжете:

„Погледът отдолу (нисък ъгъл на камерата) усилва признаците на доминантност като висок ръст и широка челюст, което изглежда съвместимо с мотивите на мъжете. В действителност субектите изглеждат по-доминантни, когато главата им е леко наклонена назад биват гледани от по-нисък ъгъл.“

Това, което откриват учените е, че мъжете и жените се снимат от различен ъгъл в зависимост от мотивите, които имат. Докато [хетеросексуалните] жени си правят селфита отгоре, когато искат да изглеждат по-привлекателни, когато снимката е насочена към други жени, те се снимат фронтално.