Фруктоза, глюкоза и гликемичен индекс

Схема за сравнение

  Фруктоза Глюкоза
Вид захар: Обикновена захар (монозахарид) Обикновена захар (монозахарид)
Молекулярна формула: C6H12O6 C6H12O6
Употреба: Източник на енергия. Често се добавя към храната и напитките за подобряване на вкуса. Източник на енергия. Захранва клетъчното дишане.
Гликемичен индекс: 21 100
Източници: Плодове, зеленчуци, мед Всички основни въглехидрати


И двете съединения са с една и съща формула C6H12O6, но се метаболизират различно в организма.

Всички въглехидрати се абсорбират като монозахариди в червата и се разграждат до глюкоза, която се абсорбира в кръвния поток.

Когато попадне в кръвта, тя се преобразува в енергия, а нейните излишъци се съхраняват като гликоген в черния дроб, мускулните клетки и мастните тъкани.

Фруктозата има по-нисък гликемичен индекс от глюкозата, но много по-висок гликемичен товар (съдържа повече въглехидрати). Тя натоварва повече клетките, защото се свързва с клетъчните протеини седем пъти по-бързо.

Гликемичният индекс (ГИ) на различните видове захари е различен. Това е показател, който измерва до каква степен една въглехидратна храна повишава кръвната захар за дадено време и съответно до каква степен се отразява това на повишаването на инсулина в кръвта (той регулира тази захар и я държи в нормални граници).

Колкото ГИ е по-висок, толкова се повишава и инсулинът след консумация на дадената захар и толкова повече от тези захари се превръщат в мазнини.

Фруктозата е с ГИ само 21 (в сравнение с глюкозата – 100), а захарозата (обикновената кристална захар) е с ГИ 65.

За разлика от глюкозата обаче, фруктозата не стимулира клетките на панкреаса да произведат инсулин, а оттам и лептинът не увеличава концентрацията си в кръвта.

Това може да е основна причина да продължим да се храним неконтролируемо.

Фактът, че храните по-богати на фруктоза ни засищат много по-бавно отколкото тези на глюкоза, означава, че неволно може да приемем значително по-големи количества от необходимите ни. 

Свързана статия: 7 ефективни начина да контролирате апетита за сладко и нездравословни храни

Фруктоза и диабет

Тъй като фруктозата не изисква инсулин, от дълги години служи за „спасителен звено“ при диабет.

Тя води до завишаване на кpъвната заxаp cлед пpием, но покачването е по-бавно в сравнение с глюкозата, което е от особено значение за хора с диабет.

Прекалената й употреба може да изчерпа капацитета на черния дроб и това да претовари организма.

Безконтролният прием на фруктоза, дори и при напълно здрави хора, не е нито по-щадящ, нито по-безопасен от приема на захар.

Ако се използва в умерени количества обаче, тя има своите здравословни ползи:

  • нормализира концентрацията на глюкоза;
  • укрепва защитните функции на тялото;
  • предотвратява кариес;
  • не позволява развитието на диатеза (необичайна чувствителност към кървене);
  • инхибира натрупването на въглехидрати;
  • има тонизиращ ефект.

Заключение

В своята цялост, захарите са свързани в сложни органични съединения, заедно с различните растителни фибри. Природата не предлага захар в чист вид (самостоятелно) и поради тази прична консумацията на каквито и да е изолирани захари се смята за нездравословно.

Ежедневният прием на плодове и зеленчуци ни набавя жизнено важни естествени витамини, минерали и фибри, но той трябва да бъде балансиран с достатъчно количество сложни въглехидрати, както и с цялостни (нерафинирани и технологично-непреработени) източници на белтъчини и мазнини.

Няма единствена или най-правилна формула за консумация на определено количество плодова захар, но за най-добър подход се смята умереният прием и разнообразието.

Автор: Станимир Михов