Прекаляването с алкохола често разбива непоправимо естествените денонощни ритми на тялото ни. Пристрастените обикновено се хранят нередовно, спят зле и не следват всекидневните цикли на будно състояние и сън, определени от природата. Това на свой ред натоварва организма, изтощава го и той започва да изисква още алкохол, за да се справи с кризите, образувайки по този начин омагьосан кръг. Ново международно проучване показа, че физическите упражнения могат да прекъснат този зловреден цикъл и без помощта на никакви допълнителни лекарства да помогнат на алкохолно зависимите да започнат да се отърсват от проблема си.

"Прекаляването с алкохола, характеризиращо се с постоянна нужда от консумация на спиртни напитки, както и с невъзможността за нормално функциониране без тях, разбива както ритъма, така и укрепването на денонощните цикли на тялото - тоест, кога ядем, спим и правим любов - които се регулират от вродения ни мозъчен часовник", обясни един от авторите на проучването, биологът проф. Дейвид Глас от университета "Кент Стейт". "Продължителната злоупотреба с алкохол обикновено кара хората един ден да си лягат твърде рано, друг - да не спят цяла нощ, а режимът им на хранене се разбива, защото често не хапват нищо по цял ден, а се тъпчат нощем. Това може да доведе до омагьосан кръг на алкохолизъм, защото такива хора ще пият, за да заспят по-лесно, което на свой ред допълнително ще разстрои съня им, което пък ще доведе до по-силна нужда от алкохол."

Проучването показа, че хората, които водят нередовен живот, например поради променливи смени в работата си, имат много по-голям шанс да станат алкохолно зависими именно заради разбитите си денонощни ритми. Добрата новина е, че експерименти с животни показаха, че редовните физически упражнения са по-ефективни от всякакви медикаменти в борбата с този порочен кръг.