Учени във Великобритания провеждат първите клинични тестове за прилагане на медикамента 3,4-метилен-диокси-мета-амфетамин (MDMA), по-известен с уличния си прякор Екстази за лечението на алкохолна зависимост.

Изследователите от Лондонския Импириъл Колидж съобщиха, че са получили етично одобрение да проведат експеримент в малък мащаб с хора, лекуващи се от алкохолна зависимост в град Бристол. В експеримента ще участват 20 пациенти алкохолици с неуспешни опити за лечение, чиито психотерапевтични сеанси ще преминат под въздействието на 99,99 чист MDMA.

MDMA e емпатоген, или медикамент, който предивизвиква чувства на любов, социална свързаност и съпричастност. Учените смятат, че това ще помогне на хората с алкохолна зависимост да получат по-добър ефект от психотерапията.

По-ранни клинични проучвания показват, че психотерапията, подпомогната от MDMA, може да бъде ефективна при лечение на травма и тревожност. В малко проучване от 2010 г. повече от 80% от пациентите с пост-травматично стресово разстройство са престанали да проявяват симптоми на заболяването след две терапевтични сесии, проведени при контролирана употреба на MDMA.

В интервю за HuffPost през 2015 г. Рик Доблин, изпълнителен директор на Мултидисциплинарната асоциация за психеделични изследвания – организация, работеща за повишаване на осведомеността и подкрепа на изследванията на психеделици за медицински цели, обяснява как MDMA може да помогне на пациентите, страдащи от травма.

Има погрешно схващане, че тези лекарства са опасни, защото карат хората да губят контрол, казва Доблин. Но според него стремежът да държим нещата под контрол често пречи за лечението на тези разстройства. „Когато някой успее да се освободи от навика да контролира емоциите си или да потиска това, което чувства, може да последва изненадващо лечение“.

Други специалисти в областта обаче са длъжни да изкажат своето предупреждение срещу употребата на MDMA за развлекателни цели. Неконтролираната употреба може да има отрицателни последствия, както психологически, така и физически – гадене, мускулно напрежение, студени тръпки, а при по-големи дози и рязко покачване на телесната температура, което може да има фатални последствия.

Източник: Huffington Post