Учени от Университета на Ървайн, щата Калифорния, откриха защо се пристрастяваме към пържените картофи и не можем да спрем да ги ядем, докато не свърши цялата порция. 

Съдържащите се в картофите мазнини отключват в стомаха ни вещества, които действат по подобие на марихуаната.

Научният екип, ръководен от професор Даниеле Пиомели, изследва реакциите на опитни мишки, след като поемат мазни храни, подобни на тези, сервирани в заведенията за бързо хранене. Проблемът възниква още при допира на храната с езика на гризачите.

Мазнините осъществяват пряк контакт с мозъка, който от своя страна подава сигнал към стомаха. Той го задължава да отдели “естествените наркотици” по стените си, тъй-наречените ендоканабиноиди. Въздействието им ни кара да искаме още и още от тази храна.

Досега се смяташе, че “крастата” по пържените картофи и другата мазна храна от заведенията за бързо хранене е само въпрос на вкус и лакомия. Но цитираното изследване, наред с други, дава химическото обяснение на безконтролната ни консумация на подобни блюда. При другите вещества, съдържащи се в храните, като протеините например, не се наблюдава подобен „дрогиращ“ ефект.