Пържените картофи и лучените кръгчета стават високотехнологични благодарение на компания от Южна Калифорния, предаде Ройтерс.

"Мисо роботикс" от Пасадена представи робота си "Флипи 2", който автоматизира процеса на дълбоко пържене на картофи, лук и други храни.

Голяма автоматизирана ръка като тази в автомобилните заводи - управлявана от камери и изкуствен интелект - вади замразени картофи и други храни от фризера, потапя ги в горещо олио, след което поставя готовия за сервиране продукт в тава.

"Флипи 2" може да готви едновременно няколко ястия по различни рецепти, като намалява необходимостта от персонал, обясняват от компанията. Освен това се съкращава времето за доставка при поръчките от заведения за бързо хранене, които се получават без слизане от автомобила. 

"Когато поръчка влезе в ресторантската система, тя автоматично дава инструкции на Флипи", обясни главният изпълнителен директор на "Мисо" Майк Бел. Според него роботът "я обработва по-бързо или по-точно, по-надеждно и по-щастливо, отколкото го правят повечето хора".

Разработването на робота е отнело пет години и отскоро той е пуснат в търговската мрежа.

Кръстен е на свой предшественик, Флипи, предназначен да обръща бургери. 

Според Майк Бел той е правил фурор - в началото. "Поставяйки робот, клиентите, които идват и поръчват, си правят снимки, видеоклипове, задават куп въпроси. А когато влязат втори път, изглежда, че дори не го забелязват, просто го приемат за даденост", каза той.

Инженерите на "Мисо" могат да следят роботите, работещи в реално време на голям екран, което им позволява да се намесят за отстраняване на всички възникнали проблеми. Редица вериги ресторанти вече имат роботизирания готвач на пържени картофи, казва Бел.

"Мисо роботикс" има около 90 инженери, които се занимават с прототипи или работят върху компютърен код. Един от следващите им проекти е "Сипи" - робот за приготвяне на напитки, който приема поръчка от клиент, налива напитки, поставя капак и сламка.

Бел казва, че някой ден хората ще "влязат в ресторант, ще погледнат робот и ще кажат: "Хей, помниш ли старите времена, когато хората правеха тези неща?"

"И тези дни... идват..." скоро, допълва той.