Чудили ли сте се някога защо се излагаме толкова много, когато прекалим с алкохола по време на поредното офис парти. Учени от Бирмингамския университет имат отговора.

Когато пием в среда, която по принцип не свързваме с консумацията на алкохол, сме значително неспособни да контролираме своето поведение.

По принцип мозъкът е свикнал да компенсира ефекта от алкохола, който сваля задръжките ни, стига да се намираме в позната обстановка, която се асоциира с пиене. Например кръчма, дискотека или вкъщи с приятели.

Ако пием в среда, която мозъкът ни принципно не свързва с алкохол, като офис, често губим контрол над поведението си и задръжките ни падат изцяло.

Ефектът се засилва допълнително, ако приемаме алкохол сред хора, с които се познаваме по-малко – като например колеги. „Това вероятно обяснява защо хората, които ходят на офис партита, съжаляват на следващия ден за нещата, които са правили“, коментира д-р Сюзан Хигс, ръководител на изследването, чийто открития са публикувални в списание „Алкохол и алкохолизъм“.