Ето защо чувствата също се нуждаят от трениране

28 септември 2016 г., 23:14
2001

Guliver / iStock

Всичко в живота се придържа към някаква логика. Всяко действие води до съответното следствие. Ако искаме да отслабнем, трябва да спрем сладките неща. Ако се стремим към увеличение на заплатата, е нужно да усъвършенстваме уменията си. Търсим нови изживявания? Планираме ваканция до някое екзотично място, пише Мениджър Нюз.

Какво правим тогава, когато искаме връзката ни да достигне нивото на съвършенството? Често стоим със скръстени ръце и чакаме това да се случи от само себе си. Подобно поведение обаче е грешно. Стига да имаме съответните умения и да сме достатъчно решителни, бихме могли да станем още по-любящи и мили. Да, можете да заздравите тялото си, така и чувствата си.

Ето какво можете да направите.

Припомнете си най-щастливите моменти

С течение на времето човек става все по-малко нежен и внимателен спрямо другия, все по-малко склонен на разбиране и прошка.  А това са емоции, които се срещат в изобилие в началото на връзката. Затова е време да ги върнете на преден план! Опитайте се да си спомните как започна всичко – онези щастливи спомени, които ще ви помогнат да видите своя партньор така, както в дните, в които се влюбихте в него.

Не забравяйте да изразявате на глас копнежите си

Колкото по-дълго сме в една връзка, толкова по-склонни сме да очакваме от партньора ни да знае всичко за нас, да предусеща и най-неясните ни копнежи и желания. Затова често смятаме, че нуждите ни трябва да бъдат удовлетворени, още преди да сме ги изразили. И когато това не се случи, обвиняваме половинката си в безчувственост. Тези проблеми обаче могат да бъдат избегнати много лесно, просто като изразяваме предварително онова, от което се нуждаем.

Не питайте „Как мина денят ти?“

Всеки път, когато задаваме този скучен въпрос, ще получим еднакво скучен отговор. „Добре, а твоят?“. Подобен диалог не спомага за сближаването на двама души. Напротив – може да развали връзката и да я вкара в релсите на рутината. Опитайте се да зададете друг въпрос на половинката си в края на деня. Например: „Случи ли се нещо интересно по време на работа?“, „Някоя ситуация успя ли да те разсмее?“, „Прочете ли новините днес? Имаше ли нещо, което привлече вниманието ти?“. Ще се изненадате от това колко по-жив и интимен ще бъде разговорът при това положение.

Превърнете се в експерти по отношение на един на друг

Какво наистина знаете за вкусовете, предпочитанията и хобитата на любимия човек? Сигурни сте какво точно го/я кара да бъде щастлив/а? Не се колебайте да задавате въпроси. Следете реакциите на половинката си по време на различни събития и ситуации. Цялото това знание ще ви бъде необходимо, за да го/я направите щастлив/а.

Бъдете секси

За повечето хора думата „сексапил“ се асоциира с онова, което се случва в спалнята. В случая обаче говорим за това да останете привлекателни и желани дори в ежедневните ситуации. Може би вашият партньор харесва случаите, когато пеете, докато миете чиниите, и ненавижда ситуациите, в които сте си сложили маска за лице. Обърнете внимание на онова, което харесвате и не харесвате един в друг. А след това – не преставайте да се удивлявате и вдъхновявате.

Бъдете креативни, когато излизате заедно

„10 места, на които да прекарате незабравим уикенд“, „20 идеи за романтични срещи, които не струват и стотинка“ – в интернет е пълно с полезни идеи. Или пък просто използвайте въображението си. Уютната нощ с пица и хубав филм винаги може да почака.

Дръжте проблемите на дистанция

Стресът на модерния живот може да засенчи и най-щастливата връзка. Ето защо трябва да забравяте за тревогите си, докато прекарвате време с любимия си човек. Вслушвайте се наистина в това, което ви казва, а не се преструвайте, че му/й обръщате внимание. Проявявайте непресторен интерес към ежедневието му/й. Не можете да избегнете проблемите в работата си, но винаги можете да намерите вътрешни сили, за да се справите с тях, когато му дойде времето.

Научете се да слагате край на кавгите

Когато страстите се разгорещят и вие сте напът да избухнете, спрете, преди да е станало твърде късно. След това предложете на партньора си да си дадете малка почивка от кавгите. Винаги можете да се върнете към спора след 10 минути. Паузата ще свали емоционалното напрежение и ще ви помогне да намерите решение на спокойствие.

Показвайте истинските си чувства

Човек е по-склонен да демонстрира т.нар. финализирани реакции към нещо – например одобрение или раздразнение. Струва си обаче да изразяваме и онези, които са на по-средно ниво. Които позволяват на партньора ви да проследи логиката на мисълта ви, на чувствата ви. Подобни емоции включват както щастие и примирение, така и протест, разочарование и тъга. Именно те могат да предизвикат и емпатия.

Извинявайте се с цялото си сърце

Извинението играе важна роля във всяка връзка. То обаче трябва да е искрено. Когато ситуацията го изисква, е нужно да бъдете четни и да признаете грешката си както е редно. Не забравяйте – искреността е от ключово значение. Само истината ще позволи на човека, който ви обича, да разбере и да прости.

Източник: BrightSide

Ключови думи:
Коментари