Нарцисистите имат нещо общо помежду си и това е категоричната убеденост, че са по-добри от останалите във всичко. Затова или са свръхамбициозни, или обичат да мачкат останалите (или и двете). Също така можете да видите нарциса да прави всичко възможно да се хареса на останалите (първоначално), но отвътре едва се сдържат да не започнат да плюят по този или онзи. А стане ли въпрос за раздели, тези хора стават наистина неприятни и отблъскващи.

Ако си имате работа с нарцис, с когото искате да се разделите, трябва да сте подготвени за следното, за да знаете как да се справите:

1. Ще се опитат да ви задържат, като провокират у вас чувство на вина.

Всички обвинения, които ще се изсипят върху главата ви, имат една-единствена цел: да ви накарат да се почувствате виновни заради решението си. Ще ви кажат, че сте им причинили непоносима болка, че не се интересуват от чувствата им, че не сте оценили нищо хубаво, което са направили за вас.

В много случаи подобна тактика сработва – човек започва наистина да се чувства виновен и да търси грешката у себе си. Дори се засрамва от избора си и решава да даде втори шанс – това обаче почти никога не завършва добре. Съветваме ви да се придържате към решението си (щом сте стигнали дотук, значи има причина) и да не позволявате да ви манипулират толкова лесно.

2. Ще ви обещаят, че ще се променят.

Когато манипулативните им методи се провалят с гръм и трясък, нарцисистите прибягват до други стратегии. Готови са да ви убедят, че дълбоко съжаляват за грешките си, разкайват се за поведението си и най-отговорно обещават, че ще се променят. Уверяват ви, че дори са готови да потърсят помощ. Общо взето са готови на всичко, което би ви направило щастливи и би ви накарало да им дадете още един шанс.

Колкото и убедителни да са обаче, нарцисът никога не променя нрава си, нито поведението си. Дори за кратко да се прикрива зад доброжелателна маска, ще покаже отново истинската си същност и тогава ще съжалявате, че сте изгубили толкова много от времето си. Щом си ви върне, ще бъде все същият – контролиращ, обсебващ, ревнив човек. И следващия път когато се опитате да скъсате с него, ще пробва същата стратегия, която вече веднъж е сработила.

3. Ще се опитват да привлекат вниманието ви по всякакъв начин.

Нарцисът няма да спре да се опитва да бъде център на вашето внимание. Ще попада на вас „случайно“ на всевъзможни места до степен, в която да се чувствате преследвани и застрашени. Може да го засечете да ви чака пред дома ви, да обикаля любимите ви заведения. И не, нищо от това няма да бъде случайно.

Друго притеснително поведение би могло да се изрази в пиянски среднощни обаждания. Егото на нарциса е толкова голямо, че едва ли ще ви остави на мира толкова лесно.

4. Ще ви засрами на обществено място и ще създаде интрига.

В яда си нарцисът е способен да ви засрами пред приятелите ви или дори пред напълно непознати – само и само за да нахрани егото си и да ви види унизени и психически сринати. Не им доставяйте това удоволствие, а бъдете подготвени за подобна развръзка. Ще разкаже пред хората напълно невярна история за взаимоотношенията ви, в която нарцисът е жертва, а вие сте жестоки и зли – например, че сте му изневерявали.

Той не се интересува дали ще ви нарани, защото му доставя удоволствие да страдате, да „ви го върне“, да е последна неговата дума. Може да стигне дори още по-далеч, като създаде фалшиви истории, които да разпространява из социалните мрежи или сред общите ви среди. Пазете се! 

5. Могат да бъдат брутално жестоки и коравосърдечни.

Ако нарцисът е този, когото къса връзката, може да бъде особено жесток. Освен това раздялата обикновено идва като гръм от ясно небе, защото не е имало знаци, че нещата вървят към провал. Причината е, че нарцисът е мил, любящ, докато има интерес. Загуби ли го, променя напълно лицето си. В желанието си по-бързо да се „отърве“ от вас не би се поколебал да ви обиди и унизи.

В този случай е важно да се помни, че раздялата не е по ваша вина. Този човек си е играел игрички с вас и явно не е изпитвал истинска любов. Не го идеализирайте и не страдайте излишно по него, а ако някога опита да се върне, няма да бъде поради любов, а защото иска още нещо от вас. Помислете си!

6. Ще изтъкне слабостите ви!

В стремежа си да ви нарани, нарцисът ще преувеличи всичките ви слаби страни. Няма да пропусне да изтъкне също така онзи път, когато сте имали нужда от помощта му. Ще ви повтаря как не можете да се справите сами и зависите от него.

Не се оставяйте да подкопава самочувствието ви. Това не може да бъде причина да го приемете обратно, след като не се чувствате щастливи заедно. Не забравяйте, че нарцисистите обикновено са добри психолози и отлични манипулатори. Знаят коя струна в душата да дръпнат, за да получат онова, което искат. Останете силни и не се поддавайте на манипулации!