Ето кои са полезните заместители на месото
Диетолози от Университета „Пенсилвания“ посочват, че бобовите култури могат да станат полезна алтернатива на месотота „Пенсилвания“, предава „Медикъл Експрес“.
Експертите отбелязват, че бобът, лещата, нахутът и грахът съдържат белтъчини, които не отстъпват на тези в месото, предава БНР. Освен това, редовната употреба на бобови култури намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и стабилизира нивото на холестерол в кръвта.
„Добавете малко нахут в салатата. Използвайте бобови растения за гарнитура, вместо картофи и ориз. Използвайте ги и като основно ястие, вместо месо“, съветва проф. Пени Крис-Етъртън, съавтор на изследването.
„За тези, които не искат да ядат месо, бих препоръчала бобови култури, които се готвят по здравословен начин вместо заместители на месото на растителна основа“, подчертава тя.