Диетолози от Университета „Пенсилвания“ посочват, че бобовите култури могат да станат полезна алтернатива на месотота „Пенсилвания“, предава „Медикъл Експрес“.

Експертите отбелязват, че бобът, лещата, нахутът и грахът съдържат белтъчини, които не отстъпват на тези в месото, предава БНР. Освен това, редовната употреба на бобови култури намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и стабилизира нивото на холестерол в кръвта.

„Добавете малко нахут в салатата. Използвайте бобови растения за гарнитура, вместо картофи и ориз. Използвайте ги и като основно ястие, вместо месо“, съветва проф. Пени Крис-Етъртън, съавтор на изследването.

„За тези, които не искат да ядат месо, бих препоръчала бобови култури, които се готвят по здравословен начин вместо заместители на месото на растителна основа“, подчертава тя.