Символите върху етикетите на дрехите се поставят, за да ви помогнат. Всеки кръг, триъгълник или квадрат има своето значение. След като овладеете петте основни обозначения, може да се превърнете в истински експерт по прането.

Трябва ли да следвате символите стриктно? 

Перете дрехи от години... И вече не обръщате внимание на символите върху етикетите на текстилните изделия. Случвало ли ви се е любимата тениска да се свие до такава степен, че да пасва идеално на домашния любимец? А копринената риза да изглежда бледа и захабена, след като сте я изпрали в пералнята?

Може би е време да отделите няколко минути, за да разгледате изображенията по-долу. С тяхна помощ може да научите какво означават символите върху етикетите на дрехите.

Символи за избелване- Триъгълник - Този символ показва, че може да използвате всеки вид белина, за да изперете текстилното изделие. В случая - хлорна или кислородна.

- Триъгълник с две успоредни линии - Ако го забележите върху етикета на дрехата, това означава, че може да използвате белина, която не съдържа хлор и не обезцветява дрехите.

- Триъгълник, пресечен от две диагонални линии - Посланието е ясно. Дрехата не може да бъде избелена.

Символи за химическо чистенеНякои дрехи могат или трябва да бъдат химически почистени.

- Кръг - Означава, че дрехата е подходяща за химическо чистене.

- Буква в кръга - Тя показва какъв метод и препарат да използвате, за да изперете текстилните изделия.

- Кръг, пресечен от две диагонални линии - Дрехата не трябва да минава химическо чистене.

- Кръг с линия в долната лява част - Този символ означава кратък цикъл на пране.

- Кръг с линия в долната дясна част - Изисква ниска температура при изпиране на текстилните изделия.

Символи за сушенеСушенето на дрехите може да бъде момента, в който всичко се обърква и вие приключвате с раздърпан пуловер или стеснена тениска. Символите на естественото сушене са малко по-трудни за интерпретиране. Ето какво означават:

- Квадрат с "увиснала" линия в горната част - Този символ показва, че може да закачите дрехите навън, за да изсъхнат.

- Квадрат с три вертикални линии - Изобразява сушилник. Ако забелязвате подобен символ върху етикета на дрехите, това означава, че може да ги изсушите на закрито.

- Квадрат с една хоризонтална линия - Текстилното изделие трябва да се приглади, за да запази своята форма.

Символ за ръчно пране- Ръка, потопена в съд с вода - Този символ показва, че дрехата трябва да се изпере на програма за ръчно пране при температура до 40°C или по-ниска.

Символи за гладенеТочките на символите за гладене съответстват на точките в температурните настройки на ютията: колкото по-голям е техният брой, толкова повече топлина може да се приложи.

- Ютия без точки - Ако върху символа за ютия няма никакви точки, това означава, че дрехата може да се глади.

- Ютия с една точка - Само за гладене на дрехи, изработени от вълна или коприна, и при ниска температура (до 100 градуса).

- Ютия с две точки - Само за гладене на дрехи, изработени от синтетични материали, и при средна температура (до 150 градуса).

- Ютия с три точки - Само за гладене на дрехи, изработени от лен и памук, и при висока температура (до 200 градуса).

- Ютия, зачеркната от две диагонални линии - Този символ показва, че дрехата не е подходяща за гладене.

- Ютия, пресечена от две диагонални линии, с три прави, които излизат от долната част на уреда - Това означава, че трябва да използвате обикновена, а не парна ютия.

Символи за памучни и синтетични дрехиСимволите на съдове, пълни с вода и разположени върху няколко хоризонтални линии, се отнасят до изплакването и центрофугирането. Ако ги забележите върху памучни и синтетични дрехи, това означава, че не трябва да перете текстилните изделия на ръка.

- Съд, пълен с вода - Този символ показва, че може да изперете дрехата по обичайния начин.

- Съд, пълен с вода и разположен върху една хоризонтална линия - Трябва да намалите скоростта на центрофугиране, преди да "пуснете" текстилните изделия в пералнята.

- Съд, пълен с вода и разположен върху две хоризонтални линии - Ако дрехите имат нужда от леко изпиране, те могат да се центрофугират и изплакнат по обичайния начин.

- Съд, пълен с вода и пресечен от две диагонални линии - Текстилните изделия не трябва да се перат: най-вероятно имат нужда от химическо почистване.

Символи за температурата при пране

Символите върху етикетите на дрехите, които изобразяват съдове, пълни с вода и обозначени с номера, показват температурата при изпиране на текстилните изделия. Тя варира от 30°C до 95°C в зависимост от вида на дрехата и степента на замърсяването.

Символи за сушене в центрофугаСушенето в центрофуга може да бъде много лесно, ако използвате правилната температура.

- Кръг в квадрат с точки в средата - Точките обозначават степента на температурата: една - за ниска, две - за средна и три - за висока.

- Кръг в квадрат - Може да използвате функцията сушене в центрофуга.

- Кръг в квадрат, пресечен от две диагонални линии - Този символ означава, че не трябва да сушите дрехата в центрофуга.

Символи за изстискване на дрехиИзстискването на дрехите е възможно най-лошата грешка, допусната по време на ръчно изпиране или сушене на открито. Извиването на плата на ръка може да навреди сериозно на текстилното изделие.

Ако не сте сигурни дали да отцедите излишната вода, вижте символите, изобразени на етикетите на вашите дрехи.

- Ляв символ - Може да изстискате дрехите.

- Десен символ - Не изстисквайте дрехите.

Източник: Framar