Символите върху етикетите на дрехите се поставят, за да ви помогнат. Всеки кръг, триъгълник или квадрат има своето значение. След като овладеете петте основни обозначения, може да се превърнете в истински експерт по прането.

Трябва ли да следвате символите стриктно? 

Перете дрехи от години... И вече не обръщате внимание на символите върху етикетите на текстилните изделия. Случвало ли ви се е любимата тениска да се свие до такава степен, че да пасва идеално на домашния любимец? А копринената риза да изглежда бледа и захабена, след като сте я изпрали в пералнята?

Може би е време да отделите няколко минути, за да разгледате изображенията по-долу. С тяхна помощ може да научите какво означават символите върху етикетите на дрехите.

Символи за избелване


- Триъгълник - Този символ показва, че може да използвате всеки вид белина, за да изперете текстилното изделие. В случая - хлорна или кислородна.
- Триъгълник с две успоредни линии - Ако го забележите върху етикета на дрехата, това означава, че може да използвате белина, която не съдържа хлор и не обезцветява дрехите.
- Триъгълник, пресечен от две диагонални линии - Посланието е ясно. Дрехата не може да бъде избелена.

Символи за химическо чистене


Някои дрехи могат или трябва да бъдат химически почистени.

- Кръг - Означава, че дрехата е подходяща за химическо чистене.
- Буква в кръга - Тя показва какъв метод и препарат да използвате, за да изперете текстилните изделия.
- Кръг, пресечен от две диагонални линии - Дрехата не трябва да минава химическо чистене.
- Кръг с линия в долната лява част - Този символ означава кратък цикъл на пране.
- Кръг с линия в долната дясна част - Изисква ниска температура при изпиране на текстилните изделия.

Символи за сушене


Сушенето на дрехите може да бъде момента, в който всичко се обърква и вие приключвате с раздърпан пуловер или стеснена тениска. Символите на естественото сушене са малко по-трудни за интерпретиране. Ето какво означават:

- Квадрат с "увиснала" линия в горната част - Този символ показва, че може да закачите дрехите навън, за да изсъхнат.
- Квадрат с три вертикални линии - Изобразява сушилник. Ако забелязвате подобен символ върху етикета на дрехите, това означава, че може да ги изсушите на закрито.
- Квадрат с една хоризонтална линия - Текстилното изделие трябва да се приглади, за да запази своята форма.

Символ за ръчно пране


- Ръка, потопена в съд с вода - Този символ показва, че дрехата трябва да се изпере на програма за ръчно пране при температура до 40°C или по-ниска.

Символи за гладене


Точките на символите за гладене съответстват на точките в температурните настройки на ютията: колкото по-голям е техният брой, толкова повече топлина може да се приложи.

- Ютия без точки - Ако върху символа за ютия няма никакви точки, това означава, че дрехата може да се глади.
- Ютия с една точка - Само за гладене на дрехи, изработени от вълна или коприна, и при ниска температура (до 100 градуса).
- Ютия с две точки - Само за гладене на дрехи, изработени от синтетични материали, и при средна температура (до 150 градуса).
- Ютия с три точки - Само за гладене на дрехи, изработени от лен и памук, и при висока температура (до 200 градуса).
- Ютия, зачеркната от две диагонални линии - Този символ показва, че дрехата не е подходяща за гладене.
- Ютия, пресечена от две диагонални линии, с три прави, които излизат от долната част на уреда - Това означава, че трябва да използвате обикновена, а не парна ютия.