Ако имате куче, със сигурност му мислите доброто – искате да е в добро здраве и да има дълъг и щастлив живот. Понякога обаче се оказва, че правим някои неща, с които всъщност му вредим, без дори да си даваме сметка. Ето някои от най-честите грешки, които можете да допуснете като стопани на куче:

1. Да изберете неподходяща каишка

На първо място трябва да решите дали изобщо ще слагате на кучето си каишка, или не, освен ако няма конкретен закон за това. Ако кучето е прекалено голямо и би смутило хората, ако проявява агресия, ако има навика да тича и да не се връща, когато го повикате, то каишката е направо задължителна. Най-важното в такъв случай е да изберете подходящия размер, така че да не е нито прекалено широка, нито прекалено тясна и да ограничава косматия ви приятел. Опитайте с тази универсална проверка – при малки и средни кучета: ако можете да мушнете свободно един пръст между каишката и врата му, значи всичко е наред. Ако кучето е голямо, проверете с два пръста.

2. Да оставите кучето само́ в колата

Ако можехме, щяхме да го напишем с още по-гигантски букви: НИКОГА, ама НИКОГА не оставяйте кучето си само в колата. При никакви обстоятелства. Според изследване температурата в колата може да се покачи с близо 15-20 градуса само за 10 минути дори да сте паркирали на сянка. Имайте предвид, че кучетата не се потят като хората и претоплянето, водещо до топлинен удар, може да се случи много по-бързо, отколкото предполагате.

3. Да не обръщате внимание на зъбите на кучето си

Всички знаем, че кучето има зъби. Следователно същите тези зъби от време на време трябва да се мият с четка. По същия начин, както вие миете вашите. И това е съвсем сериозно! Препоръчително е да започнете да го правите още докато кучето е малко, за да свикне по-лесно. Някои стопани смятат, че е достатъчно да дадат на кучето си нещо за дъвчене, пръчка, кокал и това ще замести миенето на зъби. Така както дъвката не замества миенето на вашите зъби, така и пръчката не може да свърши същата работа за кучето – най-малкото, защото тя не достига до задните зъби, които и се развалят най-лесно. Не използвайте четка и паста за зъби от аптеката, от която пазарувате за вас. Купете паста и четка за зъби от зоомагазин или попитайте вашия ветеринар.

4. Да оставяте кучето си да яде всичко

Никога не хранете с вашата храна кучето си, защото тя е прекалено солена, пикантна и мазна за него. Разбираме колко е изкушаващо да гледате как кучето ви се радва на кренвирш или парче салам и вероятно си мислете, че по този начин сте го наградили, но всъщност му вредите. По-голямата част от човешката храна е не просто вредна, а направо опасна и дори животозастрашаваща за вашето куче. В никакъв случай не давайте на домашния си любимец остатъците от вечерята. Ако от самото начало го научите, че не му е позволено да се доближава до масата и да „проси” храна, няма да го прави. Кучетата са отлични ученици, бъдете добри учители!

5. Да заведете пале в кучешка градинка

Вярно е, че като цяло кучетата са дружелюбни същества, но помислете си много добре дали е разумно да водите съвсем малко кученце, още пале, в кучешка градинка или парк. Да започнем с това, че кучетата са преносители на различни зарази и болести. На второ място, големите кучета могат да бъдат доста груби, когато си играят и тичат наоколо, и никак не е изключено да изплаши сериозно и дори неволно да нарани вашето кутре. Така че ви препоръчваме да помислите за разходка из квартала или обиколка на блока.

6. Да прилагате физически наказания

Да, кучетата се нуждаят от дисциплина, но не и посредством физически наказания. На първо място, това е малтретиране на животно. Второ, няма да подейства и единственото, което ще постигнете, ще бъде кучето ви да се страхува от вас. Най-добрият подход в създаването на дисциплина е команда-награда. Давайте различни команди на кучето си и го награждавайте с дребно лакомство след това. Нека свикне, че когато ви слуша, ще бъде поощрено. Ако това не помага и домашният ви любимец е неконтролируем, горещо ви препоръчваме да го запишете на училище за кучета.

7. Да лишите кучето си от активност

Имайте предвид, че кучетата се нуждаят от постоянна умствена и физическа активност, за да функционират пълноценно. Редовните разходки са не просто препоръчителни, а задължителни. Затова, преди да решите да си вземете куче, помислете много добре дали сте готови да включите в графика си излизане по два пъти на ден и в пек, и в студ, и когато имате желание и енергия, и когато сте отегчени и уморени. Ако си създадете някакъв семеен график на разходките, ще бъде най-добре, защото колкото и ентусиазирани да бъдете в началото, със сигурност ще дойде денят, в който никак, ама никак няма да ви се излиза с косматия приятел, махащ щастливо с опашка до вратата. Освен това кучетата трябва да бъдат насърчавани не само за физическа активност, а също да изследват света около себе си – те обичат да слушат различни звуци, да душат – всичко това развива мозъчните им клетки. Ако не им осигурявате достатъчно свобода и активност навън, нищо чудно в най-скоро време да започнат да дъвчат, разкъсват и изобщо унищожават имуществото ви.

8. Да не го обезопасите в колата

Винаги използваме специални предпазни колани или столчета , когато возим децата си в колата и това не е случайно. Ако щете вярвайте, но с кучетата е същата работа. В случай на инцидент, колкото и малък да е той, кучето може да се нарани или по-лошо. Съществуват най-различни варианти, за да обезопасите кучето си, докато го возите в колата. Да започнем с това, че е задължително да се вози на задната седалка с поставен повод или нагръдник за автомобил, който се закачва директно към предпазния колан. Не позволявайте на домашния си любимец да се движи в колата, за да не пречи на шофьора. В началото на пътуването косматият ви приятел е нормално да бъде превъзбуден, затова му осигурете отворен прозорец, за да се охлажда, особено ако няма надежден климатик. Спуснете стъклата само колкото леко да си покаже муцуната, за да не изскочи от превозното средство.

9. Да му крещите, когато кучето ви направи пакост

Крещенето е още един метод, който трябва да изключите, когато се опитвате да научите кучето си на дисциплина. Не върши работа, само ще го изплашите до смърт. Особено пък ако сте ядосани за нещо, което се е случило преди време. Много е важно да разберете, че реакцията ви трябва да бъде непосредствено след проблема, иначе изобщо не си правете труда – кучето ви няма да разбере какво е сгрешило. Така че не само че ще го уплашите, ами и ще го объркате. С две думи – полза от викане няма.

10. Да пропуснете да го обезпаразитите

Обезпаразитяването е една от най-важните грижи за кучето. Понякога може да го пропуснете през зимния период, но е добре да го обсъдите с ветеринаря си преди това. Не подценявайте нуждата от обезпаразитяване, това не е козметична процедура, а важен аспект от здравеопазването на домашния ви любимец.

11. Да разхвърляте потенциално опасни предмети

Кучетата се славят с приключенски дух и имат навика да се забъркват в неприятности. Превърнете дома си в безопасно за кучето ви място, така както бихте се погрижили за контактите и острите ръбове на мебелите, когато детето ви прохожда. Уверете се, че сте прибрали на недостъпно за кучето си място всичко, което би могло да бъде сдъвкано, погълнато и което да се окаже опасно за здравето му – като например лекарства, пирони, батерии, нокти, чорапи. Да, чорапи! Те са сред най-любимите неща на света за едно куче, но имайте предвид, че ако го погълне, може да заседне на гърлото му и да го задуши. 

12. Да пренебрегнете някои специфични особености на породата

Някои породи кучета изискват специални грижи, свързани с козината или кожата, или редовно подстригване. В противен случай това би довело до някои здравословни проблеми. Други породи са предразположение към определен тип заболявания и ако кучето ви спада към тази категория, би трябвало да сте добре запознати със симптомите и да следите за появата им. Посещавайте редовно ветеринарния си лекар и се консултирайте с него за всичко, което ви притеснява.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side