Ако искате да запомните нещо, кажете го на някого. Това ще ви помогне да го запомните по-добре, установява ново изследване.

Хората в изследването, които незабавно споделят с другите дадена информация, могат да запомнят повече по-късно и я помнят по-дълго.

Ако вместо да препрочитате материала в учебника, го разкажете на някого, шансовете да го запомните са много по-големи.

„Споделянето на наученото с някой друг е ефективен начин за учениците и студентите да учат, вместо само да препрочитат учебника или записките от часовете“ –   казва д-р Мелани Секерес, водещият автор на изследването. 

В него студентите е трябвало да запомнят сюжетите на филми и определени подробности от филмите. Малки подсказки – например заглавието на филма, са били достатъчни, за да им помогнат да си спомнят подробностите. 

С една подсказка много от тези детайли се връщат – казва Секерес – не ги забравяме за постаянно, което би значело, че не сме ги складирали – просто не можем да достигнем до тях веднага.

И това е добре. Това означава, че паметта ни не е толкова лоша, колкото си мислим. 

Как да помним повече

Опитът да обясним информацията на някой друг може да е изморителен, но усилието си струва:

„Казваме на студентите да се изпитат сами, да се принудят да разкажат на някого за лекцията. 

Дори ако напишете няколко въпроса за себе си относно информацията и след това отговорите сами, е по-вероятно да запомните информацията.

За съжаление, простото повторно прочитане или пасивно слушане на запис на лекцията с надежда да запомните информацията не е добра стратегия за сравнение.“

Причината самопрепитването да работи толкова добре е, че мозъкът е адаптивен:

„Помним важните неща, в по-голямата си част, и забравяме маловажните подробности. Не искаме мозъкът ни да прехвърля купища безполезна информация.“

Източник: PsyBlog