Състоянието, наречено емоционален стрес, бързо става един бич на съвременното общество, който засяга милиони, предупреждава Bright Side.

Сред основните му симптоми са драстичният спад в жизнеността и мотивацията, притъпяването на чувствата и общата невъзможност да се наслаждавате на живота. Тялото ни не може да се защитава срещу вредите, които емоционалния стрес тихо нанася с течение на времето. Нашето тяло плаща тежка физиологична цена за всеки миг, в който сме притеснени, напрегнати, разочаровани и ядосани. Емоционалния стрес „възпламенява” поредица от реакции в тялото ви, които са свързани с вашата симпатикова нервна система - тази част от нервната система, която ще увеличи шансовете си за оцеляване в екстремни ситуации. Емоционалния стрес е изключително вреден за вашето здраве, тъй като тялото ви реагира на него по същия начин, по който би реагирало, ако попаднете в опасност сред природата например. Симптомите, свързани с емоциите, представляват състояние, при което се наблюдава нетипично проявени чувства. Включват гняв, тревога, отвращение, вълнение, страх, щастие, радост, тъга, агресия, възбуда, чувство на празнота, вина, безпомощност и безнадеждност, загуба на удоволствие и много други.

За щастие, има и добри съвети, от които може да се възползвате. Ето какво можете да направите за да управлявате ефективно емоционалните стресови фактори в живота си и да се предпазите от създаването на здравословни проблеми.

Най-напред, бъдете честни за чувствата си. Гняв, чувство на неудовлетвореност и безпокойство - всичко може да ви помогне за личностното израстване и развитие на самите вас, ако сте честни със себе си и се стремите да откриете техните първопричини.

Дишайте дълбоко и равномерно, това винаги е важно. Ако направите това, може действително да намалите тонуса на симпатиковата нервна система и да повишите тонуса на вашата парасимпатикова нервна система, която е част от нервната система и която спомага за релаксацията и доброто храносмилане.

Прекарвайте известно време на спокойствие всеки ден в молитва, медитация или целенасочена сесия за релаксация. И трите са научно доказани за улесняване на релаксацията в тялото ви. Това може да понижи кръвното налягане, намалява честотата на пулса и подобрява кръвообращението.

Визуализирайте в съзнанието си положителни образи. Прекарайте известно време всеки ден във визуализиране на себе си, изживейте деня си по един балансиран и емоционално уравновесен начин.

Уверете се, че приемате хранителните вещества,от които имате нужда за здрава нервна система. Вашият хранителен статус може да определи цялата разликата между това да бъдеш в състояние да се справиш с определена доза стрес без проблеми и това бързо да си навлечеш здравословни проблеми, когато се сблъскваш със стреса.

Раздвижете тялото си. Това е добре установен факт, че редовната физическа активност е един от най-добрите навици, които можете да придобиете. Това ще ви помогне да избегнете депресията и да останете емоционално балансирани. Няма значение какъв вид са упражненията, които правите. Важното е да бъдете активни и да използвате вашите стави и мускули редовно.