Експерт по хранителни отравяния изброява 6 храни, които не яде

18 август 2016 г., 19:21
133374

Снимка: Shutterstock

След като е работил над 20 години по съдебни дела за хранителни отравяния, Бил Марлър просто спира да яде определени храни.

Ето кои са храните, които е изключил от менюто си, след като е спечелил 600 милиона долара за клиенти със случаи на хранителни инфекции. Опитът му го е убедил, че тези храни „просто не си струват риска“.

1. Сурови стриди

Марлър казва, че в последните пет години е виждал повече хранителни заболявания, свързани с морски мекотели, отколкото в предишните две десетилетия. Виновникът: затоплящите се води. Нагряването на световния океан води до увеличаване на микробите, които поглъщат консуматорите на сурови стриди.

2. Предварително нарязани и измити плодове и зеленчуци

Марлън казва, че бяга от тях „като от чума“. Удобството може да е хубаво нещо, но през колкото повече ръце минава храната, това означава по-голям шанс за замърсяване и рискът не си струва.

3. Сурови кълнове

Огнищата на зарази в кълновете са изключително често срещани в последните две десетилетия. Най-честите случаи са на салмонела и E. coli.

„Случаите са прекалено много, за да бъдат пренебрегнати. Това са продукти, които не консумирам изобщо.“

4. Полусурово месо

Съжаляваме, готвачи: не ни предлагайте пържолата „алангле“. Според Марлър месото трябва да се нагрее поне до 160 градуса в дълбочина, за да се убият болестотворните бактерии.

5. Сурови яйца (домашна майонеза и пр.)

За онези от вас, които помнят епидемията от салмонела през 80-те и 90-те години, това се разбира от само себе си. Според Марлър шансът да получите хранително отравяне от сурови яйца днес е много по-нисък, отколкото преди 20 години, но все пак той предпочита да не рискува.

6. Непастьоризирано мляко и сокове

Все повече нараства движението, което насърчава хората да пият „сурово“ мляко, обяснявайки, че пастьоризирането намалява хранителната стойност. Марлър казва, че пастьоризирането не е опасно – „суровите“ напитки могат да бъдат опасни – възможността от замърсяване с бактерии, вируси и паразити е много по-голяма, когато е пропусната най-елементарната мярка за сигурност.

Източник: IFLScience.com

Коментари