Жената, която влезе в ролята на мъж в продължение на 18 месеца от живота си, извърши асистирано самоубийство на 53-годишна възраст на 6 юли тази година, след като осъзна колко е трудно да си мъж в днешния свят.

„Мислех, че идеалният мъж е жена в мъжко тяло. Но научих, че не е!“, казва тя.

Каква е невероятната история на Нора Винсент?

През 2003 г. една жена журналист предприема революционен експеримент - става мъж за 18 месеца, а след това издава книгата „Self-made Man“ („Човекът, който се самонаправи“), която става бестселър, но всичко това й коства психическото здраве и спокойствие. Тя се впуска в това рисковано приключение, защото иска да провери какъв е животът от противоположния пол и да пише за него.

Лесбийка е, но вътрешното й любопитство я тласка да проучи „отвътре“ живота на другия пол. През 2003 година наема професионален гримьор, който да й помогне да постигне по-мъжки вид. Захваща се с усилени физически тренировки, за да изгради гръб като на мъж, да придобие мускули. Носи очила в квадратни рамки. Привързва плътно гърдите си. наема си също вокален педагог, който й помага да овладее говоренето като на мъж. Нора Винсент е абсолютно решена на всичко, за да постигне целта си. Само че това, което открива „от другата страна“, е обратното на това, което е очаквала и разбива едно клише – оказва се, че в света няма никакви привилегии за мъжете, които всъщност са доста ощетени от обществото.  

В продължение на 18 месеца Нора влиза в ролята на мъж под името Нед. Предприема решителни промени в живота си – присъединява се към отбор по боулинг, посещава различни психологически групи за мъже, ходи по стриптийз клубове, среща се с жени. Дори си намира работа в област, доминирана от мъже. Въпреки всичко това обаче Нед изобщо не се чувства жив, свободен и щастлив. Дори напротив – Нед започва да дърпа надолу Нора и малко по малко тя започва да изпада в дълбока депресия.

В едно телефонно интервю Нора споделя: „Очаквах, че хората ще са предубедени към моята книга заради факта, че съм лесбийка и че ще ми е много лесно да се превъплътя в ролята на мъж. Само че това, което преживях, ме направи ужасно уязвима, донесе ми болка и гняв, изпитах невероятни разочарования и трудности. Докато повечето хора си мислят, че жените са вечно ощетени, а мъжете са привилегировани, действителността се оказа съвсем различна – когато се поставих на мястото на мъжете, разбрах, че нещата изобщо не стоят така.“

Нора се оказва сама и напълно победена в ролята си на Нед.

„Мъжете имат съвсем различни проблеми от жените. Но те в никакъв случай не са по-малки. Мъжете се нуждаят от съчувствието ни, от любовта ни и имат нужда от другари, от съмишленици – повече от всичко друго. Имат нужда да бъдат заедно, да са част от някаква общност.“

Психическото състояние на Нора започва да се влошава. Усеща, че малко по малко изпада в депресия и прибягва до професионална помощ, докато довършва книгата си. Преживяването й в психиатричната клиника вдъхновява следващия й труд „Доброволна лудост“ от 2008 г. Всичко това само й коства все повече психическата й стабилност.

Това състояние така и не отминава, а се задълбочава. Нора прави опит за самоубийство през 2014 година. „Струва си да си припомним едни думи на Робин Уилямс от интервю, което той дава години преди да отнеме живота си през август 2014 година. Коментираше пристрастеността, но най-важното, което каза, се отнася с еднаква сила и за депресията, и за самоубийствените намерения. Това е чувството, което никога не отминава. Нещо, което те притиска в гърдите и само очаква своя момент да атакува, когато сме най-слаби и уязвими. Това е една постоянна вътрешна борба.“

Въпреки че самата Нора е изключително разумна и добре познава себе си, изглежда така и не успява напълно да се справи с вътрешните си демони.

През лятото на 2022 година Нора най-накрая се предава на болката и извършва асистирано самоубийство на 53-годишна възраст в болница в Швейцария.  

„Живеем в мъжки времена“ е клише и мит. През 2020 година е установено, че 70% от бездомните хора са мъже. Около 4 пъти е по-голяма вероятността мъжът да се самоубие, отколкото жената. Мъжете съставляват около 80% от жертвите по света. Постмодерният феминизъм категорично отказва да приеме и да признае страданията на мъжете.

Жалко е, че Нора е трябвало да разбере това по такъв труден начин и да извърви фаталния път. 

Източник: www.eviemagazine.com