Едно яйце на ден може да предпази от рак на гърдата. Ефектът се дължи на мастните киселини омега-6, които то съдържа. Те намаляват възпаленията в организма и по този механизъм влияят положително на здравето в много посоки. Затова консумацията на яйца и зеленчуци от ранна възраст намалява риска от рак на гърдата 10 години по-късно.

Преди години учените доказаха, че консумацията на 6 яйца седмично намалява риска от рак на гърдата с 44%. Днес лекарите отново съветват жените задължително да включат яйцата в дневното си меню.
Британски учени от университета на Ексетър дадоха още едно обяснение на защитната роля на яйцата. Те съдържат водороден сулфид (на него се дължи неприятният мирис, когато яйцето се развали), който помага при лечение на сърце, бъбреци, при увреждания на очите и импотентност.

Веществото е от полза не само, когато сърцето страда, а и когато съдовата система е засегната. При диабета например, организмът боледува заради излишната захар. В резултат клетъчните митохондрии (енергийните фабрики на клетките), започват да изработват токсични метаболити на кислорода, които увреждат кръвоносните съдове. Заедно с това те губят способността си да участват в нормалната обмяна на веществата в организма. Митохондриите използват водородния сулфид за енергия, която поддържа метаболизма. А, когато тази енергия липсва или е недостатъчно, кръвоносните съдове и тъканите се увреждат.

Така че, за да не стигнете до лекарства, яжте профилактично по 1 яйце на ден.

Новите родители изброява 6 причини, поради които яйцата са полезни - особено за бременните жени.