Мозъците на мъжете и жените средностатистически не са толкова различни, колкото често се твърди, доказва ново изследване.

То се фокусира върху мозъчната структура, известна като хипокамп. Хипокампът, който жизненоважен за паметта и други функции, се смяташе, че е по-голям при жените в сравнение с мъжете. 

Учените бяха убедени, че по-големият хипокамп обяснява защо жените имат:

  • по-добра вербална памет
  • по-добри междуличностни умения
  • по-голяма емоционална експресивност

Но хипокампите на мъжете и на жените имат еднакви размери, установява екип от Медицинския университет Розалинд Франклин.

Изследването е едно от многото напоследък, които са развенчали други предполагаеми разлики между мозъците на жените и на мъжете:

  • това, че мазолестото тяло – структурата, която свързва двете полукълба – е различно при мъжете и жените.
  • че двете полукълба обработват езика по различен начин при мъжете и жените

Доказано е, че и двете твърдения са погрешни. 

„Половите различия в мозъка са неустоими за онези, които търсят да обяснят стереотипните различия между мъжете и жените – казва ръководителят на изследването д-р Лиз Елиът.

Често около тях се вдига голям шум, дори да са проведени в малки мащаби.

Но когато изследваме множество бази данни и сме в състояние да обединим данните за много голям брой жени и мъже, подобни различия обикновено се стопяват или не играят никаква роля.“

Последното проучване, в качеството си на мета-анализ, обхващащ 76 публикувани изследвания, обхваща общо 6 хиляди души.

„Много хора вярват, че съществува такова нещо като „мъжки мозък“ и „женски мозък“ - казва Елиът. Но когато погледнете отвъд популяризираните изследвания – в сбора от налични данни – често се открива, че разликите са минимални. 

Източник: PsyBlog