Едно често срещано чувство, което всички сме изпитвали, може да има по-отрицателен ефект върху здравето от пушенето на 15 цигари дневно, както и от диабета. Става дума за самотата. 

Това потвърждават учени от Европа и Америка, цитирани в обобщен материал от американския сайт attn.com и news.byu.edu. "Трябва да започнем да се отнасяме към социалните си връзки по-сериозно", препоръчва Джулиан Холд-Лунстад, автор на изследване за влиянието на самотата на Университета "Бригъм" в САЩ. По думите й вредите от това човек да се чувства самотен може да бъдат толкова големи, колкото тези от наднорменото тегло - нещо, което е непрекъснат обект на публично внимание и говорене. 

Мнозина сред психолозите и лекарите смятат, че светът е на ръба на публична епидемия от самота, с 60 млн. страдащи от нея само в Америка. Броят на възрастните хора, които свидетелстват за това, че са самотни, се е удвоил от 80-те години насам и в Щатите той е станал от 20 - 40%. 

Самотата се среща най-често сред определени групи от хора - възрастните родители, пациентите с увреждания, имигрантите, семействата с твърде ниски доходи. Въпреки това, по-нови изследвания показват, че природата на самотата е вариативна и може самотата да се породи от причини, които не винаги са очаквани и срещани. 

"При хората около 30-годишна възраст се наблюдава покачване на нивото на чувството за самота, след това то спада и се повишава отново на 50", коментира пред Vox д-р Майке Лууман, психолог в Университета на Кьолн, Германия. Това не се е наблюдавало по-рано, казва той. 

Самотата е по-широко разпространена в големите градове. 

"Социалната изолация може да е най-голямата заплаха на околната среда на градския живот - по-лоша от шума, замърсяването и дори тълпите", пише в книгата си от 2013 г. "Happy City: Transforming Our Lives Through Urban Design" Чарлз Монтгомъри. 

Сред здравните заплахи от самотата се включват много и сериозни проблеми. Медицински експерти смятат, че чувството за самота трябва да се лекува като хронична болест. Хората, които страдат от него, имат повече вътрешни възпаления, които произвеждат протеини в стресови ситуации, отколкото другите, които се чувстват социално свързани, посочва изследване на Колежа по медицина към Университета на Охайо в САЩ. Възпаленията може да доведат до други здравни проблеми като диабета от тип 2, артрит, болестта на Алцхаймер, депресия. Възпалителните процеси вървят ръка за ръка с увреждане на имунната система - друго проучване открива този ефект от самотата. 

Самотата буквално може да разбие сърцето на човек, са открили още учени на Университета на Йорк във Великобритания. Стресът и страхът, свързани с нея, може да провокират възпалителен отговор в тялото, което е водещ рисков фактор за сърдечните заболявания. При социално изолираните хора в 29% по-вероятно да има сърдечно болести и 32% по-вероятно да се получи сърдечен удар, установяват учените в Йорк. 

Освен това се смята, че самотните хора са 64% по-изложени на риск от деменция на старини - това пък открива холандско изследване, чиито резултати са отразени в Журнала по неврология, неврохирургия и психиатрия. Наблюдателите припомнят, че чувството на самота не бива да се бърка с факта, че човек живее сам. "Все повече "чувствам се самотен", отколкото "сам съм", се свързва със зараждането на деменция и подсказва, че това не е обективна ситуация, а по-скоро лично възприета липса на социални връзки, която повишава риска от когнитивен упадък", отбелязват авторите на изследването пред "Гардиън". 

Самотата се свързва още с развиването на наднормено тегло, преждевременна смърт. 

Хората в съвременния свят изпитват безпрецедененти нива на самота - броят на домакинствата от 1 човек по света са се увеличи, съобщи CBS News. В продължение на десетилетия свидетелствата и споделянето за наличие на самота се покачват - за сравнение, в Щатите през 2013 г. те са били 23% спрямо 5% през 1920 г. 

Друг фактор може да бъде ефектът на социалните мрежи. Хората се чувстват по-социално свързани, да речем, чрез Facebook, но и се чувстват по-малко щастливи колкото по-дълго време прекарват в нея, показва проучване на PLOS One. Времето, което прекарваме в социалната мрежа, е обратнопропорционално на нивата на удовлетворение от живота, които потребители регистрират в рамките на проучването. 

Източник: Мениджър Нюз