Един въпрос разкрива мигновено личността

12 октомври 2016 г., 09:52
11561

Снимка: Shutterstock

Един тип въпрос може индиректно да разкрие много за характера на даден човек. Когато попитате някого какво мисли за други хора, това разкрива много за собствената му личност.

Причината е, че хората са склонни да виждат повече от собствените си качества у другите. Щедрият вижда другите като щедри, а егоистичният човек смята, че хората около него са егоисти.

„Огромен набор от отрицателни личностни черти е свързан с отрицателния поглед към другите. - казва д-р Дъстин Ууд, водещ автор на изследването.

Простата тенденция да се гледа на хората негативно показва по-голяма вероятност от депресия и различни личностни разстройства.“

Тези заключения са плод на поредица от три изследвания.
 
В едното хората е трябвало да оценяват положителните и отрицателните характеристики на трима други хора.

Колкото по-положително са оценили другите, толкова по-щастливи, ентусиазирани, способни и емоционално стабилни се оказват самите те.

Хората, които съдят другите по-позитивно, се оказват по-доволни от собствения си живот.

За разлика от тях, онези, които са били склонни към отрицателни оценки, са имали по-високо равнище на нарцисизъм и антисоциално поведение.

Година по-късно учените провеждат същия експеримент със същите хора и резултатите се повтарят.

Това предполага, че това, което казват за нас оценките ни за другите е нещо стабилно, което не се променя с времето.

Личностните разстройства често се диагностицират поне отчасти по начина, по който хората гледат на другите, пишат авторите:

„...въпреки че нарцисистите могат да възприемат другите като безинтересни или безполезни, това може да не отразява начина, по който гледат на себе си.

По същия начин индивидите, демонстриращи черти, характерни за параноидното разстройство на личността са убедени, че другите са злонамерени и не трябва да им се има доверие, въпреки че не виждат самите себе си по този начин.

...

Макиавелизмът обикновено се измерва отчасти, като хората биват питани за степента, в която  виждат липса на искреност, честност или себеотрицание в действията на другите, а нарцистичното поведение се смята, че е предизвикано от убеждението, че другите хора са по-нисши, безиндересни и не заслужават внимание.“

Изследването е публикувано в Journal of Personality and Social Psychology

Източник: PsyBlog

Коментари