Екип от психолози от Университета в Хелзинки, в сътрудничество с колега от „Милсапс Колидж“, открива по експериментален път нов хитър начин за откриване на нарцисизъм у даден човек. В своето проучване, публикувано в списание Psychophysiology, групата измерва физическите реакции на определени стимули при хора, за които е установено, че имат нарцистична личност.

Хората с нарцистична личност възприемат света като продължение на самите себе си и поради това смятат нуждите на другите за по-малко важни. Отбелязано е, че нарцисистите имат навика да бъдат упорити и завистливи и се държат по начин, който подсказва, че се чувстват в правото си да получат всичко, което желаят. Психолозите също така установяват, че подобни черти могат да направят човека неприятен за неговото обкръжение и че другите са склонни да реагират отрицателно на такова поведение.

Те също така отбелязват, че нарцистичните черти могат да бъдат проблематични за взаимоотношенията и поради тази причина предлагат ненарцисистите да се научат да идентифицират хората с такава личност, преди да се ангажират сериозно с тях. Разбира се, невинаги е лесно да се разпознае нарцисизмът у друг човек, особено при първа среща с него. В това ново проучване учените откриват едва доловима подсказка, която може да помогне в такива ситуации.

Изследователите набират 57 души, за които преди това е установено, че имат нарцистична личност. Всеки от тях е помолен да изпълни серия от трудни когнитивни задачи. След това изследователите прикрепват сензори към части от лицата на участниците и ги подканват да изслушат критика на представянето си. Някои от тях получават висока, други – неутрална, а трети – отрицателна обратна връзка. Накрая всички доброволци са попитани как се чувстват както по отношение на задачите, които са изпълнявали, и така и за получената обратна връзка.

Изследователите установяват, че лицевите мускули на доброволците, които получават лоша оценка, трепват несъзнателно – в случая става дума за дребни движения в челото и в онези мускули, използвани за усмивка. Това обаче продължава само частi от секундата. В покера това е типичната издайническа реакция. За хората, които обмислят да създадат връзка с някого, тя може да e важен предупредителен знак. Така или иначе обаче наблюдателят трябва да следи внимателно, иначе ще го пропусне.

Източник: Medical Xpress