Древните маи, изглежда, са успели да измислят уникално решение на вековния проблем какво да правим с владетелите след смъртта им: те са ги превръщали в топки, с които впоследствие са играли на „пелота“. Това е един от най-старите отборни спортове в света, който се играе и до ден днешен от местните общества в отделни части на Централна Америка, макар че използването на топки от останките на политици е традиция, която не е издържала на изпитанието на времето.

Доказателства за този странен спортен обичай бяха представени от археолога Хуан Яден Ангуло от Националния институт по антропология и история на Мексико. Докато извършват разкопки в храмовия комплекс Тонина в южно Мексико той и колегите му се натъкват на 400 урни, които съдържат смеси от кремирани човешки останки, каучук, въглен и растителни корени.

Специалистите съпоставят тази находка с писмените сведения, свързани с това конкретно място на маите, и достигат до заключението, че по всяка вероятност кремираните останки са били използвани за направата на гумени топки за ритуалната игра пелота.

Храмовият комплекс Тонина (датиран от времето на класическия период на маите (500 до 687 г. сл. н.е.). В него откриваме потънало игрище, на което някога хората вероятно са играли на пелота. Що се отнася до урните, те са били заровени на около 8 метра под Храма на слънцето – в крипта, която според Ядеун Ангуло е била предназначена за ритуалната трансформация на починалите владетели.

Тонина. Източник: Rubi Rodriguez Martinez / Shutterstock

Хипотезата на археолозите се базира основно на посланията, гравирани върху три обръча за отбелязване на точки, маркиращи границите на игрището за пелота в Тонина. Според тях трима древни сановника са били отведени в „Пещерата на мъртвите“, където са били подложени на 260-дневен процес по „трансмутация“.

В случая става дума по-конкретно за Вак Хан Как, който умира на 1 септември 775 г., както и Ай Колоте, който загива на 1 април 776 г. Гравюрите споменават и жена на име Кавил Кан, умряла през 772 г. Според Националния институт по антропология и история на Мексико сярата от кремираните останки и на тримата владетели вероятно е била използвана за вулканизацията на каучука, от която са направени топките за пелота.

„Беше изключително полезно да научим, че маите са се опитвали да преобразуват телата на мъртвите си владетели в жива сила – нещо, което да стимулира хората“, казва Ядеун Ангуло. „Разполагаме с доказателства, които показват, че те са включени в топките. По време на Класическия период топките са били гигантски“, добавя той.

Източник: IFLScience