Италианският учител Чезаре Ката от училището Polo Scolastico Paritario Don Bosco в малкото италианско крайморско градче Фермо даде на учениците си домашна работа за лятото си от 15 точки и я публикува във Фейсбук. Защото такива са учителите от малките, а и големите италиански градчета – те са там, където са и децата, говорят на техния език, не си спестяват усилията да ги следват навсякъде, където се чувстват най-добре, пише Мениджър NEWS.

С този списък учителят Ката бързо стана популярен по цял свят, събирайки десетки хиляди лайкове и споделяния в мрежата. Ето какво значи да обичаш работата си и да мислиш за своите ученици. И така, лятната домашна работа:

1. Разхождайте се сутрин по брега на морето в пълно уединение, гледайте слънчевите зайчета по водата и мислете за това, което ви прави щастливи.

'); // -->

2. Старайте се да използвате новите думи, които научихме през тази учебна година. Колкото повече можете да кажете, толкова по-интересно ще можете да мислите. А колкото повече мисли имате, толкова по-свободни ще бъдете.

3. Четете! Много, колкото се може повече. Но не защото сте длъжни да го правите. Четете, защото лятото вдъхновява за мечти и приключения, а четенето е като полет. Четете, защото това е най-добрата форма на бунт. (за съвети, какво точно да четете, се обърнете към мен).

4. Избягвайте всичко, което ви носи негативи и усещане за празнота (вещи, ситуации, хора). Търсете  вдъхновение и приятели, които ви обогатяват, които ви разбират и ценят такива, каквито сте.

5. Ако чувствате тъга и страх, не се вълнувайте: лятото, както всяко друго прекрасно нещо в живота, може да предизвика смут в душага. Водете дневник, описвайте как се чувствате (а през септември, ако искате, ще прочетем това заедно).